98DAED3D-F336-42F2-B65A-89E15DA2D812.jpg

Viikonloppuna innostuin leipomaan, kun paikalla oli enemmän syöjiä. Testaan reseptejä ensi kevään juhlakautta varten, ja nyt oli sopivasti paikalla maistelijoita.

Ensin leivoin PERSIKKAPIIRAKAN

Kaksi voitaikinalevyä sulatettuna ja yhteen kaulittuna

100 g mantelimassaa 

1 rkl sokeria

1 kananmuna

2 tl tuoretta rosmariinia

2 persikkaa viipaloituna

juoksevaa hunajaa

Täytteeseen raasta mantelimassa, sekoita kananmuna, sokeri ja rosmariini. Levitä voitaikinalevyjen päälle. Asettele päälle persikkaviipaleet ja valuta päälle hunajaa. 
Paista 175 asteessa 30 minuuttia. Koristele saksanpähkinöillä.

9495F9CF-8DA9-40C0-B8A3-DBBF08F2CE3E.jpg

ja Hesarin ohjeella PUNASIPULI-OMENAPAISTOKSEN

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja

1 dl spelttijauhoja

1 tl leivpnjauhetta

0,5 tl suolaa

200 g pehmeää voita

200 g rahkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita rahka ja voi jauhoihin, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Täyte:

500 g punasipulia pilkottuna

300 g omenoita viipaloituna

2 valkosipulinkynttä siivutettuna

0,5 dl hienonnettua salviaa

1 rkl fariinisokeria

1 tl maissitärkkelysjauhoa

1 tl suolaa

1 tl lakritsajauhetta

150 g juustoraastetta

1 rkl balsamiviinietikkaa

sekoita täyteainekset, paista 200 asteessa 45 minuuttia.

E93B0248-EC2D-428F-B6FD-B05BB0A4A861.jpg

Samasta Leivotaan-lehden erikoisnumerosta: Satokauden parhaat, jossa on yo Lehtevän persikkapiirakan ohje, testasin myös Persikka-kamomillakakun. Sen pohja on hauska, sekoitetaan valkuaiset ja maito ja lisätään seos kuiviin aineksiin, lisätään sitruunamehua ja oliiviöljyä ja paistetaan.

Täytteeseen keitetään kamomillateen lehdistä siirappia, joka ei sitten siivilöitynytkään kunnolla vaan sokeri jämähti teelehtiin. Keltuaisten sekaan vatkattiin siirappi ja liivatteet, seos sekoitettiin kermavaahtoon persikkasoseen kanssa. Minulla oli vähemmän kermaa ja enemmän persikkasoksetta kuin ohjeessa, mutta silti täytteestä tuli mautonta. Ehkä kirjoitan ohjeen ylös, kun vähän muutan sitä maukkaammaksi.