Viikonloppuna innostuin leipomaan, kun paikalla oli enemmän syöjiä. Testaan reseptejä ensi kevään juhlakautta varten, ja nyt oli sopivasti paikalla maistelijoita.
Ensin leivoin PERSIKKAPIIRAKAN
Kaksi voitaikinalevyä sulatettuna ja yhteen kaulittuna
100 g mantelimassaa
1 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl tuoretta rosmariinia
2 persikkaa viipaloituna
juoksevaa hunajaa
Täytteeseen raasta mantelimassa, sekoita kananmuna, sokeri ja rosmariini. Levitä voitaikinalevyjen päälle. Asettele päälle persikkaviipaleet ja valuta päälle hunajaa.
Paista 175 asteessa 30 minuuttia. Koristele saksanpähkinöillä.
ja Hesarin ohjeella PUNASIPULI-OMENAPAISTOKSEN
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl leivpnjauhetta
0,5 tl suolaa
200 g pehmeää voita
200 g rahkaa
Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita rahka ja voi jauhoihin, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
Täyte:
500 g punasipulia pilkottuna
300 g omenoita viipaloituna
2 valkosipulinkynttä siivutettuna
0,5 dl hienonnettua salviaa
1 rkl fariinisokeria
1 tl maissitärkkelysjauhoa
1 tl suolaa
1 tl lakritsajauhetta
150 g juustoraastetta
1 rkl balsamiviinietikkaa
sekoita täyteainekset, paista 200 asteessa 45 minuuttia.
Samasta Leivotaan-lehden erikoisnumerosta: Satokauden parhaat, jossa on yo Lehtevän persikkapiirakan ohje, testasin myös Persikka-kamomillakakun. Sen pohja on hauska, sekoitetaan valkuaiset ja maito ja lisätään seos kuiviin aineksiin, lisätään sitruunamehua ja oliiviöljyä ja paistetaan.
Täytteeseen keitetään kamomillateen lehdistä siirappia, joka ei sitten siivilöitynytkään kunnolla vaan sokeri jämähti teelehtiin. Keltuaisten sekaan vatkattiin siirappi ja liivatteet, seos sekoitettiin kermavaahtoon persikkasoseen kanssa. Minulla oli vähemmän kermaa ja enemmän persikkasoksetta kuin ohjeessa, mutta silti täytteestä tuli mautonta. Ehkä kirjoitan ohjeen ylös, kun vähän muutan sitä maukkaammaksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.