D2DC3C7F-0EED-4822-9DD1-CD24C6366695.jpg

Omenapuu tuottaa tänä vuonna runsaan sadon. Nyt syyskuun lämpimillä ilmoilla omenat ovat kasvaneet kokoakin ja ovat makoisia. Eilen otin muutaman töihin evääksi, ja annoin ne kuitenkin nuoremmalle kollegalle välipalaksi. Mies oli leiponut kinkku-omenapiirakan iltapalaksi. Niin huomaavaista häneltä, kun minulla oli takana työvuoro aamusta iltaan. Iltapalan jälkeen olikin mukava katsoa TV:stä vanha suosikkimme Last night of Proms. Hauskaa seurata brittiyleisön ilottelua kappaleiden mukaan - tänä vuonna näimme toki oman yliopistomme teekkarilakin yhdellä katsojalla.

Pirkka-lehdessä oli houkutteleva piirakkaohje, jota halusin kokeilla. Helppo tehdä, voi tehdä valmiista ruistaikinasta, mutta minä tein rapean pohjataikinan itse. Söimme sen lounaaksi salaatin kanssa. Maut olivat kohdallaan, keltakaneli oli tarpeeksi hapan omenalajike suolaiseen piirakkaan ja Pirkan parhaat cvuohenjuusto sopivan mietoa. Pohja oli rapea ja maukas. Kaunis, tyylikäs ja maukas piirakka myös illanistujaisiin. 

OMENA-VUOHENJUUSTOPIIRAKKA

pohja:

2 dl ruisjauhoja

2 dl spelttihiutaleita

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

3 rkl ruokaöljyä

1 dl ruokakermaa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy ja kerma. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

 

Täyte:

1 prk (Pirkka) vuohebjuustokuutioita

3 rkl maitoa tai kevytkermaa

1 tl timjamia

Mustapippuria

4-5 omenaa

Pieni punasipuli

Neljännespaketti pekonia

Juoksevaa hunajaa

Valuta vuohebjuustokuutiot, muussa ne haarukalla ja sekoita maidon/kerman kanssa tahnaksi. Mausta timjamilla ja pippurilla. Levitä pohjataikinan päälle. Viipaloi omenat ja sipuli, lado omenaviipaleet kauniisti pohjan päälle, punasipuliviipaleet väleihin. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Paista pekoni rapeaksi ja murenna se, lisää valmiin piirakan päälle pekonimurut ja valuta päälle vähän juoksevaa hunajaa.

CD00EE46-1627-4BB9-8250-6DB29E2E9166.jpg