13BC9B96-C361-4C71-9C0F-534D678B6960.jpg
ELOKUU

Elokuu on rapujuhlien aikaa. Illat ovat vielä lämpimiä ja pimenevät mitä pidemmälle syksyä kohti mennään. Ravustuskauden antia nautitaan hyvässä seurassa pitkän kaavan mukaan, tai ainakin Prisman pakastealtaasta ostettuja espanjalaisia jokirapuja.

Taimi-tonttu on pujahtanut keittiöön, jossa pakastepapuja valmistellaan huomisia juhlia varten. Keitetään uusi mausteliemi, johon lisätään runsaasti suolaa, paljon pippuria ja tilliä, sipulia lohkoina ja porkkanaa viipaleina. Kuuma liemi kaadetaan jäisten rapujen päälle, lisätään vielä kuparisydän ja rapujen annetaan maustua yön yli uudessa mausteliemessä.

Ennen tarjoilua ravut valutetaan, asetellaan kauniisti jalalliselle vadille ja keko koristellaan tillinoksilla ja -kukinnoilla. Näissä kesteissä on jo syöty alkuruoaksi kokonaisena kuorrutettu kukkakaali ja tuoreita sämpylöitä. Rapujen kanssa voi nyt keskittyä seurustelemaan ja laulamaan iloisia juomalauluja. Illan emäntä ojentaa ensimmäisen ravun oikealla puolella istuvalle vieraalle, isäntä kaataa laseihin jääkylmän snapsin, ja rapujen nauttiminen voi alkaa. Paahtoleiville alkaakin kertyä saksilihoja ja pyrstöjä (ensimmäiselle pyrstölle on jo otettu ensimmäinen snapsi), sitruunamajoneesi kuorruttaa rapuleipää ja iloisen keskustelun ja naurun myötä rapukulho pikkuhiljaa tyhjenee. Illan pimetessä sytytetään pöytään kynttilät, puutarhaan lyhdyt ja naiset kietovat hartioilleen huiveja. Olipa hauskat kestit, voidaan todeta jälkiruokakahvin ja omenapaistoksen äärellä.

 

Leena Lehtolainen: Kuparisydän

Beate 8 pistettä

Repu 5 pistettä

Laiskiainen 3 pistettä

Anne 2 pistettä