IMG_0440.jpg

Sly-parini oli valinnut minulle ohjeeksi Valion Juusto-kasvispiirakan, joka sopii hyvin Oman puutarhan -teemaan, vaikka naitä aineksia ei minulla omassa pihassa kasvakaan. Leivoin tämän iltapalaksi, mutta jouduin vähän soveltamaan ohjetta, koska kylmiössä ei ollutkaan yhtään porkkanaa. Porkkana on perusaines, ja mielestäni sitä kuuluu olla aina kaapissa, mutta nytpä ei sitten olllutkaan. Kananmunatkin olivat vähissä, vain puoli rasiallista, mutta tähän piirakkaan riittivät hyvin. Piirakka oli helppo tehdä, suunnilleen puolitin täytteen ohjeen, pohjaa tein koko ohjeen verran, jaoin sen pienemmälle uunipellille ja muutamaan muffinsivuokaan sämpylöiksi. 

Lämpimänä piirakka oli hyvää, pohja pehmeä ja kuohkea, täyte mehevää, mutta ei liian kananmunaista. Kasviksia oli riittävästi, korvasin puuttuvan porkkanan isommalla kesäkurpitsalla ja kookkaammalla sipulilla. Seuraavalla kerralla taidan kuitenkin lisätä mausteita. Kiitos parille maistuvasta ohjeesta, toivottavasti oma piirakkasi onnistui yhtä hyvin.

JUUSTO-KASVISPIIRAKKA

Pohja:

2 dl vettä

1/2 palaa hiivaa

1/2 tl suolaa

1 rkl meiramia

50 g voita

5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1 (500g) kesäkurpitsa

3 (300g) porkkanaa

2 punaista paprikaa

2 sipulia

2-4 valkosipulinkynttä

1/2 tl pippuria

1 rkl meiramia

2 rkl voita

2 dl ruokakermaa

2 munaa

1 dl auringonkukan siemeniä

1 pss mustaleimaemmentalraastetta

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, mausteet, jäähtynyt voisula ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota kaksinkertaiseksi. (Minä käytin juoksevaa margariinia)

Kauli taikina uunipannun kokoiseksi ja nosta leivinpaperin päälle pannulle, levitä taikinaa reunoille ja kohota liinan alla. ( taikinasta tuli aika löysää, tasoittelin taikinan jauhotetuin käsin uunipellille)

Täytettä varten kuutioi tai suikaloi kasvikset ja paista voissa kattilassa kunnes hieman pehmenevät. Mausta ja ota kattila levyltä. Lisää kasvisten joukkoon ruokakerma, haarukalla vatkatut kananmunat, siemenet ja juusto. Sekoita hyvin ja levitä täyte kohotetulle pohjalle.

Paista 225 asteessa n. 30 min.

Ohjeen mukaan pitäisi tulla pellillinen, pohjataikina riittänee 50 cm uunin pellille, minulla oli pienempi pelti ja taikinaa jäi yli vain pariin sämpylään, ei olisi riittänyt 60 cm uunini pellille.IMG_0437.jpg