052E5B5F-A55F-4546-AF1E-B5D7A5969FAF.jpg

Jouluaaton aattona Niemisillä ahkeroimaan keittiössä. Leipomukset on tehty hyvissä ajoin: piparkakut, lusikkaleivät, hedelmäkakku, joulutortut ja nissepullat on leivottu, ja nyt on aika viimeistellä jouluruoat.

Äiti-Nieminen on imellyttänyt perunasurvosta edellisen yön ja nyt perunalaatikko on paistumassa uunissa. Porkkanat on raastettu ja riisipuuuro porkkanalaatikkoa varten on melkein hautonut valmiiksi. Äiti halkoo lanttuja puukolla lanttulaatikkoa varten. On suorastaan terapeuttista keskittyä kuorimaan ja pilkkomaan juureksia. Jopa muhkuraisten bataattien kuoriminen rentouttaa ja takana olevien työviikkojen stressi helpottaa. Monet valittavat joulustressiä ja uupumista jouluvalmisteluihin, mutta tehdäänhän ruokaa tavallisinakin viikonloppuina, ei silloinkaan nautita pelkästään teetä ja sympatiaa vaan karjalanpaistia ja perunoita. Jouluruokien kokkaaminen ei ole sen kummempaa kuin yleensäkään ruoanlaitto.

Sillit ja pateet on ostettu kaupasta, riisipuuro hautuu aattona uunissa itsekseen. Suolasienet on liotettu ja pilkottu sienisalaattia varten. Jälkiruokajäädyke on pakastimessa valmiina ja luumurahka on nopea tehdä, jos suklaakonvehti ei tunnu riittävän jälkiruoaksi.
Kinkku on tilattu hyvissä ajoin, valmiiksi suolattuna toki. Mummi muistelee aina, miten kinkun suolaaminen oli iso työ: joko kinkkua liotettiin suolavedessä päiväkausia tai ruiskutettiin suolavettä pitkällä neulalla. Sepä olisikin ollut hyvää ruiskeharjoitusta suvun sairaanhoitajaopiskelijoille.

Isä-Nieminen on perheen kinkkumestari ja oivallisena aviomiehenä hän asettelee kinkkuun, kuten tavallisestikin, kaksi paistomittaria (jos toinen vaikka menee rikki, niin toinen toimii) Kinkku paistetaan matalassa uuninlämmössä koko yön, tavoitteena paistomittarinkin osoittama 77 asteen lämpötila. Ylikypsä kinkku murenee ja raaka olisi mikrobiologinen riski. Paistamisen jälkeen kinkusta irroitetaan kamara ja läskikerros, kuorrutetaan sinapilla ja korppujauhoilla, koristellaan kokonaisilla mausteneilikoilla ja paistetaan pinta vielä rapeaksi. Kypsän kinkun tuoksu on viimeinen joulutuoksu talossa. Salaa itsekukin käy veistämässä lämpimästä kinkusta siivuja maistiaiseksi. Isä etsii kaapista kinkkuvadin, jonka hän on ostanut kauan sitten huutokaupasta, ja jota käytetään kerran vuodessa kinkun alla, eipä muuten näin suuria paisteja tarjoillakaan kuin jouluna. 

Beate 9 pistettä

Possu 5 pistettä
Repu 3 pistettä

Puikko,koukku & ompelukone 3 pistettä 

Anne 2 pistettä

Anjuska 1 piste

Mira 1 piste