3EBA371B-6954-498E-AE5E-EB493EBE3A0D.jpg
  
Hyvää iltaa, hyvää iltaa

itse kullekin säädylle,
sekä isännil että emännil,
jokaiselle kuin talossa on.
Ja me toivotam, ja me toivotam
onnellista ja hyvää joulua,
ja sitä taivaallista ystävyyttä,
joka meidän kaikkeimme ylitse käy.

Niemiset ovat Oulussa katsomassa perinteistä tiernapoikakilpailua. Kilpailusarjoja on kolme: perinnesarja, jossa esiintyjät ovat äänenmurroksettomia poikia, yleinen sarja, jossa voivat esiintyä vanhemmat pojat ja tytöt, lisäksi mukaelma-sarja, jossa ei tarvitse esittää perinteisillä sanoituksilla ja sävelmällä.

Nyt on esiintymässä finaalin mukaelmasarjan eteläpohjalaiset tytöt, joilla on kaulimet miekkoina ja perinnemekot rooliasuina, ja Herodeksesta on tullut ison talon emäntä. Komiasti flikat laulavat ja saavat esityksestään raikuvat aplodit.

Rotuaarin lavalla tulee tauko esityksestä ja Niemiset lähtevät viereiseen kahvilaan lämmittelemään ja juomaan glögiä toripolliisipiparkakun kanssa. Kahvilassa on täyttä, mutta Joonas löytää mukavan ikkunapöydän, johon kysytään lupaa siirtää läheltä yksi vapaa tuoli, jotta kaikki pääsevät istumaan. Äiti on huomaavinaan aukion väkijoukossa hyvän ystävänsä. "Onko tuo tosiaan Minna? Tuo nainen, jolla on musta koira ja punainen pipo" Minna ja Mustafi-koira ovat myös tulleet kuuntelemaan tiernapoikia.

Tauon jälkeen on vuorossa perinnesarjan finaali, nuoret pojat laulavat puhtaasti ja reippailla äänillä. Monella onkin jo pitkä kokemus laulamisesta kuorossa. Äiti on tarkka, että murre kuulostaa oikealta, Herodes Herootekselta jne. Miekat kalahtelevat, kun pojat eläytyvät rooleihinsa ja Mänkit pyörittävät kimaltavia tähtiään innokkaina. Asut ovat viimeisen päälle laadittuja. Lopussa, kun Knihti pyytää lanttia palkaksi laulajille, Mänkki pyytää myös tähteen kynttilänpätkää.

Pakkasessa seisoskelu alkaa tuntua varpaissa, mutta onneksi Mustafi-koira on suuri ja lämmin, eikä sillä ole mitään sitä vastaan, että lapset hivuttavat varpaansa sen alle lämmittelemään. Kolikoiden lisäksi äiti ja Minna kaivavat taskuissaan kynttilänpätkät palkkaa keräävän Knihdin kypärään, Knihtiäkin naurattaa. "Kerrankin muistimme varautua", nauravat äiti ja Minna, ja taputtavat kumeasti nahkarukkasillaan. 

Possu avasi pistetilin 

Beate 5 pistettä

Repu 3 pistettä

Anne 2 pistettä

Puikko,koukku & ompelukone 2 pistettä 

Anjuska 1 piste

Possu 1 piste