7D155BCF-47A0-4B3E-9E77-03ECEDA60BA5.jpg

Äidillä oli tapana leipoa jouluksi sekä ruskeita että valkoisia piparkakkuja. Äiti kertoi aina, että Paraisten piparkakut ovat parhaita ja hänellä oli kauniilla kaunokirjoituksella käsinkirjoitettu resepti, saatu joltakin tutulta kauan sitten. Saman ohjeen löysin S-koekeittiön 80-luvun leivontaohjevihkosesta, josta on tullut perusohjeiden luottokeittokirjani. 

Piparkakkutaikinan teko on itseasiassa helppoa ja yksinkertaista, ja itsetehdyt ovat niin paljon parempia kuin kaupan pakastetaikinasta leivotut. Leipominen vaatii vain hieman suunnitelmallisuutta, jotta muistaa tehdä taikinan edellisenä päivänä kuin aikoo leipoa pipareita. Minulla tosin taikina on joskus odottanut sitä seuraavaankin päivään jääkaapissa, jos en olekaan ehtinyt työpäivän jälkeen leipomaan. Olen leiponut yleensä kahdesti tämän annoksen: ensimmäisen marras-joulukuun vaihteessa ja toisen kerran lähempänä joulua. Lapset ovat saaneet syödä eläinkuvioisia ja jouluksi leivon sitten tähtiä, tonttuja ja enkeleitä. Lahjaksikin näitä on joskus riittänyt.

Piparkakkumuotteihin liittyy meillä monta ihanaa tarinaa. Peruskukanmallisia en ole tehnyt ehkä koskaan, Tupperwaren sydän- ja tähtimuotilla teen aina jonkin verran. Yksi perinteinen tonttumuotti on miehen lapsuudenkodista hänen suosikkimuottinsa, hirvenmallisia täytyy tehdä, koska se oli keskimmäisen lapsen suosikki jo ihan pienenä (hän kutsui sitä "pihviksi", kun ei ihan osannut sanoa "hirvi". Kiiltokuvaenkelimuotin sain lahjaksi työkaverilta, jonka kanssa jaoimme puoliksi työn, kun teimme puolikasta työaikaa lastemme koulunaloitussyksynä.

C5ABF216-4BD7-4C11-93E4-6754BAB77F61.jpg

PARAISTEN PIPARKAKUT

250g huoneenlämpöistä voita

2 1/4 dl sokeria

1 muna

3/4 dl siirappia

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1,5 tl neilikkaa

2 tl pomeranssinkuorta

6 dl vehnäjauhoja

1 1/2 soodaa

Em. Mausteiden vaihtoehtona voi käyttää 2 rkl piparkakkumaustetta. Kokemuksesta tiedän, että margariinilla tulee löysempi taikina ja jauhoja on tarvinnut vähän enemmän. Minä leivon nämä voilla, ja näillä mitoilla en tarvitse paistaa koekakkuja.

D6BC8446-074C-44BB-ABBB-7792B98C1513.jpg

Kiehauta siirappi ja mausteet (mikroaaltouunissa käy kätevästi) ja jäähdytä seosta. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää siirappi-mausteseos ja kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekita joukkoon jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Anna taikinan seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Kauli jauhotetulla alustalla osa taikinasta kerrallaan, ota muoteilla piparkakkuja, paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.

FD27009D-EFFF-4110-9E0E-22DABDC8D2BC.jpg