2B410D92-4B92-43BF-AFDD-3CC15D712D9C.jpg
TOUKOKUU 

Kevät on jo pitkällä, ja luonnossa kevään vaaleanvihreä väri vallitsee ja kukat kukkivat keltaisina: voikukat, rentukat, leskenlehdet ja peltokanankaalit. Taimi-tonttu on saanut tonttuopiston harjoittelijat lukukauden viimeiseen harjoitteluun. Nämä melkein valmiit tarkkailijatontut pääsevät hiomaan taitojaan kokeneen ohjaajan valvonnassa. Reippaita nuoria he ovatkin, mutta Taimia huvittaa nuorten tonttujen nimet. Tontuilla kuten ihmisilläkin on aina eri muotinimet eri sukupolvilla. Ei ole nuoria Elmer-tonttuja eikä Terttuja, Taimeja tai Sirkkuja. Ihmisilläkään ei ole pikkuisia Sareja, Päivejä, Petrejä eikä Kareja. Ihmisillä näyttää olevan jo poistuvana, jonkinlaisena muotina c- ja x-kirjaimet: Nico ja Janica alkaa olla jo aikuisten nimi, ja pikkuihmiset ovat Veikkoja, Einoja, Leoja tai Ainoja, Eevejä tai Olivioita. 

Harjoittelijatontut Hopeasäie, Punaposki Kultasuu, Sinikello, Tähtivoima ja Uljas ovat olleet ahkeria. Ikkunoista kurkkiminen sujuu jo mallikkaasti eikä kukaan ole jäänyt ihmisille kiinni. Ovista salaa sisään livahtamisessa he ovat erityisen taitavia, mitä Taimi ei voi kuin ihmetellä muistellen, miten hänen tonttuopistokurssinsa oli tässä niin kömpelö. Lumihangessa jälkiä jättämättä -hiippailun kurssin oppeja ei tietenkään voi toukokuussa harjoitella vaan niiden oppien testaaminen käytännössä jää syksyn oikeisiin töihin. Vaikka aika on kiireistä, nuorten kanssa touhuaminen on antoisaa ja hauskaa.

Ohjausta nuoret tontut tarvitsevat erityisesti siinä, mikä ihmisten asia on sellainen, joka pitää merkitä tarkkailuraporttiin. Mikä on tarpeeksi kiltti teko, josta saa merkinnän, ja missä menee tuhmuuden raja. Kertyykö pienistä, tuomista teoista kumulaationa iso miinus vai pitääkö olla iso tuhma teko miinukseen. Onko yksi pahantuulen päivä huono asia, jos muuten on kiltti. Onko puolensa pitäminen kiltteyden vastakohta vai vahvuutta. Onneksi tontuilla on käytettävissä TTO eli tonttujen tarkkailuopas (ihmisilläkin on samanlainen, siinä vain jaotellaan nuoria terveyden ja toimintakyvyn mukaan varusmiespalvelukseen) Taimi on joskus ihmisten kirjan nähnyt, kun oli tarkkailukeikalla kutsunnoissa, ja hämmästyttävän samanlaisia taulukoita sielläkin oli. Toinen tärkeä kirja tontuille on Tarkkailun ja vakoilun etiikka. Siinä muistutetaan hienotunteisuudesta ja salassapidosta. Nähtyjä asioita kerrotaan vain raporttitontulle ja Pukille.

Harkkajakson jälkeen tonttukuusikko jää pienelle kesälomalle ennen kuin aloittavat työnsä Korvatunturin tarkkailujoukoissa. Elmeri saa oikein näppärät seuraajat ja voi jäädä hyvillä mielin eläkkeelle. (Kuvassa Punaposki on naamioitunut patsaaksi)

2DFAD15E-7680-4FB5-95AA-F1D3EB7E6D73.jpg
 

Repu 4 pistettä

Beate 4 pistettä

Anne 2 pisterttä

Laiskiainen 2 pistettä