A9E5D3C0-DDBA-4A6B-BD30-0E1DEB2DC950.jpg
HUHTIKUU

Huhtikuu on lintukuu, muuttolintuja alkaa saapua pesimään pohjoisen valoisaan kesään. Lintuharrastajien lisäksi tavalliset perheet ja isovanhemmat lastenlasten kanssa tekevät luontoretkiä, kiikaroivat lintuja ja paistavat makkaraa nuotiopaikoilla.

Liminganlahtea pidetään monipuolisena lintukohteena, matalaan lahteen ja rantojen kosteikolle pysähtyy lepäämään muuttajia ja pesiviä lintujakin on paljon. Linnut saapuvat kevään lämmetessä, lumien ja jään sulaessa joutsenet ja hanhet etunenässä. Virkkulassa on monipuolinen luontoksekus, jossa on lintuaiheinen museonäyttely ja luontokeskuksessa on kahvila ja pieni hotellikin. Pihassa on nuotiopaikkoja ja rannassa lintutorni. Ennen oli jopa kaksi tornia, mutta toinen niistä kaatui muutama vuosi sitten tapaninpäivän talvimyrskyssä, joka kaatoi ja tuhosi myös linnuille tärkeään ruovikkoa. 

Varhain aamulla lintutornilla on rauhallista, muutama urhea ornitologi kiikaroi ylätasanteella hyytävässä merituulessa. Huhtikuun lopulla voi jo nähdä runsaasti kahlaaja ja erityisesti Liminganlahden nimikkolinnun mustapyrstökuirin. Elmeri tähystelee myös taivaalle, jossa lentää lepsuttaa ruskosuohaukka, ja jos oikein tarkasti katsoo, korkealla kaartelee merikotka. Suokukkojen soidintanssi on myös kiinnostavaa katseltavaa. Mutta linnuista ei tule merkintöjä tontun muistikirjaan. Pitäisikö miinusta lisätä lapsille, jotka huutavat kovalla äänellä ja pelästyttävät mustalakkiset pajusirkut pois pensaista? Tai sille isälle, joka nakkaa muovisen makkarapaketin nuotioon, vaikka roskapönttö on ihan vieressä?

 

J.R.R. Tolkien: Kaksi tornia

Repu 3 pistettä

Beate 3 pistettä

Anne 1 piste