Kun muinoin olin töissä Kuusamossa, työpaikan ruokalassa tarjottiin mielestäni erittäin hyvää keittoa. Työkaverit valistivat, että kyseessä on Lapinukon porokeitto, ja kertoivat ohjeen suullisesti. Tavalliesti kotioloissa keitän tätä poron tai hirven jauhelihasta. Kerran olemme tarjonneet tätä hirviversiona rippijuhlissa (kaikk' mänj eikä piisannutkaan). Nyt olin serkkutapaamisen ruokia mietittäessä maininnut porokeiton ääneen, ja yksi serkusta piti kiinni, että sitä on tehtävä.
LAPINUKON POROKEITTO
Poronkäristyslihaa 2 pakettia
perunoita: isoja 5-6 kpl
keittojuureksia (pakaste 2 pss, tai tuoreita)
lihaliemikuutio tai puolikas
sulatejuustoa ½-1 pakettia
viherpippuria 1 rkl murskattuna
vettä 1 litra
Alkuperäisessä ohjeessa oli viherpippurisulatejuustoa, mutta sitä en ole vuosiin nähnyt kaupassa. Alunperin en saanut kovin tarkkoja määriä aineille, tällä määrällä tuli keittoa 5-6 annosta.
Ruskista voissa tai rypsiöljyssä liha kattilassa, lisää lohkotut perunat, lihaliemikuutio ja juurekset. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä, lisää sulatejuusto nokareina ja rouhitut viherpippurit. kuumenna kunnes juusto sulaa.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.