IMG_0462.jpg

Kun muinoin olin töissä Kuusamossa, työpaikan ruokalassa tarjottiin mielestäni erittäin hyvää keittoa. Työkaverit valistivat, että kyseessä on Lapinukon porokeitto, ja kertoivat ohjeen suullisesti. Tavalliesti kotioloissa keitän tätä poron tai hirven jauhelihasta. Kerran olemme tarjonneet tätä hirviversiona rippijuhlissa (kaikk' mänj eikä piisannutkaan). Nyt olin serkkutapaamisen ruokia mietittäessä maininnut porokeiton ääneen, ja yksi serkusta piti kiinni, että sitä on tehtävä.

 

LAPINUKON POROKEITTO

Poronkäristyslihaa 2 pakettia

perunoita: isoja 5-6 kpl

keittojuureksia (pakaste 2 pss, tai tuoreita)

lihaliemikuutio tai puolikas

sulatejuustoa ½-1 pakettia

viherpippuria 1 rkl murskattuna

vettä 1 litra

Alkuperäisessä ohjeessa oli viherpippurisulatejuustoa, mutta sitä en ole vuosiin nähnyt kaupassa. Alunperin en saanut kovin tarkkoja määriä aineille, tällä määrällä tuli keittoa 5-6 annosta.

Ruskista voissa tai rypsiöljyssä liha kattilassa, lisää lohkotut perunat, lihaliemikuutio ja juurekset. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä, lisää sulatejuusto nokareina ja rouhitut viherpippurit. kuumenna kunnes juusto sulaa.