0EA31F79-F0AF-4590-86E2-A528B94C4FDD.jpg

Äiti on aina tehnyt itse kermavoitaikinan joulutorttuihin, ja nyt ikääntyneenäkin odottaa samaan taikinaan tehtyjä torttuja jouluna. Äitihän ei ole koskaan tykännyt thedä mitään monimutkaista ja vaikeaa leivonnassa tai ruoanlaitossa, joten tämäkin taikina on helppo ja yksinkertainen. Ohje löytyy Keittotaito-kirjasta. Keittotaito on sekä äidin että anopin keittokirja, ja oman kappaleeni löysin muutama vuosi sitten kirpputorilta 80 sentillä. (Nyt jokainen kolmesta lapsesta saa oman kappaleensa perintönä) Kaikki kolme kirjaa ovat eri painoksia eri vuosilta. Jossakin kirjassa on ohje. kuinka keitetään saippuaa ja toisessa ei sitten ole sitä vaan jotain muuta. Kuvat ja muut ohjeet ovat samoja kuten myös sienikartta ja lautasliinojen taitteluohjeet.

70F115EA-6A1B-4F5D-8FAF-1216E10190FD.jpg

VOITAIKINA

5 dl kermaa

1,5 tl leivinjauhetta

500 g voita

2 munaa

11 dl vehnäjauhoja

Munat ja kerma vatkataan yhdessä, seokseen lisätään leivinjauhe ja niin paljon vehnäjauhoja, että saadaan notkea taikina, johon viimeiseksi sekoitetaan vaahdoksi hierottu voi. Taikina on valmis seisottuaan 2 tuntia kylmässä.

2270FC59-5A13-4910-9A49-8624E9F10EA3.jpg

Tuo ohje on kopioitu suoraan keittokirjasta. Omia kommentteja: vaahdota ensin voi. Sekoita vain leivinjauhe jauhoihin, ja sitten nämä siihen kerma-muna-seokseen. Yleensä olen tehnyt taikinan edellisenä päivänä kuin leivon tortut, mutta onnistunee 2 tunnin jääkaapissa seisottamiseen jälkeenkin. Paistolämpötilaa tai -aikaa ohje ei kerro. Olen paistanut joulutortut 225 asteessa ja sen aikaa, että vähän saavat väriä, en ole voidellut kananmunalla. Tontuista ei tule lehteviä, rapeita kylläkin, eivätkä nämä murenna syödessä kuten perinteisestä torttutaikinasta leivotut. Minulla on tapana tehdä puolikas taikina, sillä saa 2-3 pellillistä torttuja.

897F7CC9-26F6-4352-86FA-B29532FD4EC8.jpg