Gluteeniton luotto-ohjeeni pikkuleiville on Yhteishyvässä ollut ohje sitrus-mantelikekseille. Tein näitä ensimmäisen kerran esikoisen ja ystävän samanikäisen esikoisen ylioppilasjuhliin. Palaute kekseistä oli tuolloin, etteivät maistu gluteenittomille vaan tavallisille keksille. Sitruuna ja mantelijauho tuovat sekä makua että rakennetta näihin pikkuleipiin. Nyt on ystävän kuopuksen juhlien aika ja tarjouduin leipomaan näitä gluteenittomaksi tarjottavaksi ja tavallisia lusikkaleipiä lisäksi.
SITRUS-MANTELIKAKUT
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuoriraaste
100 g voita
1,5 rkl sitruunasta puristettua mehua
1 kananmunan valkuainen
Leipomiseen mantelijauhoja
Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi murumaiseksi. Lisää sitruunamehu ja kananmunan valkuainen ja sekoita pehmeäksi taikinaksi.
Kumoa taikina mantelijauhotetulle pöydälle, jaa kahteen osaan ja pyörittele tangoiksi ja paloittele. Taputtele palat n 1,5 cm kokoisiksi kakuksi ja siirrä pellille. Paista 160 asteessa 10 min.
Paiston aikana levinneet kakut muotoillaan lämpiminä takaisin alkuperäiseen muotoonsa esim haarukan avulla. Tosin minulla nämä eivät ole koskaan levinneet.
Ystäväni koristeli osan pikkuleivistä ylioppilaslakeiksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.