image.jpgÅ

Oma opinahjoni täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja nyt, lämpimänä elokuisena lauantaina, on pääjuhlan aika. On järjestetty mahdollisuus vierailla vanhassa koulurakennksessa, keräty vanhoja valokuvia näyttelyyn liikunta- ja kulttuurisalin aulaan, on mahdollisuus kirjoittaa omia koulumuistojaan ja nykyisellä lukiolla on avoimet ovet ja saa mennä halutessaan vaikkapa seuraamaan oppituntia. Nykyisin tämä pieni lukio on profiloitunut kuvataiteisiin ja muotoiluun.

IMG_0430.jpg

Omana aikanani lukio oli ns tavallinen koulu, jossa oli, kuten myöhemmässä elämässä olen todennut, ihan loistavat opettajat. Persoonallisia ja mieleenpainuvia opettajiakin toki oli, mitä muistelimme aampäivällä vieraillessamme vanhalla koululla. Opiskeluaikana vertailimme tietenkin kavereitten kanssa lukioaikojamme ja sain monessa kohti todeta, että "maalaiskoulun" opit ja opettajat olivat yhtä hyviä ja joskus jopa parempia kuin kaupunkikoulujen vastaavat. 

IMG_0429.jpgIMG_0431.jpgIMG_0433.jpg

Tänään siis olen vieraillut omalla vanhalla koulullani, joka on rakennettu 1931 alunperin kansakouluksi. Nykyisin rakennuksessa toimii kansalaisopisto, ja entisessä kirjasto-kahviossa on kangaspuita. Rakennuksen väritys on sama kuin minun kouluaikoinani ja rakennuksesta pn pidetty hyvää huolta. Uusi lukiorakennus on rakennettu 80-luvun lopulla, ja päivän pääjuhla oli siellä.

IMG_0435.jpg

Oppilaiden v. 2007 tekemä taideteos

IMG_0434.jpg

Pääjuhlassa oli tietenkin pari juhlapuhetta, joissa kerrattiin koulun historiaa. Koulun oppilaat esittivät tansseja - niitä samoja, joita he tanssivat tai ovat tanssineet vanhojentansseissa, ja näytelmäkavalkadi, jonka aiheet oppilaat olivat poimineet vanhoista koulun vuosikertomuksista. Lisäksi oli entisten ja nykyisten oppilaitten musiikkiesittyksiä. Oppilailla oli toimelias päivä, mutta ohjelmasta toiseen he siirtyivät saumattomasti ja hyvässä järjestyksessä kommelluksitta. Lopuksi tietenkin lauloimme Karjalaisten laulun, ja kuinka se tuntuikin niin kotoisalta lasteni kouluilla laulettavan Kymmenen virran maan jälkeen!