92809965-1C89-40AD-925B-677964A7371B.jpg

Oulussa Antellin Omenahyve on klassikkoleivos, se ei ole mikään kaura-omenapaistos vaan raikas omenahillo-vaniljakreemileivos, jossa on marenkikuorrute. Antell leipoo tätä myös raparperitäytteellä, mutta minä pidän enemmän alkuperäisestä omenaversiosta. Jos ostan kaupasta valmista kakkua, niin se on Antellin Omenahyvekakku. Olen tarjonnut sitä tyttären syntymäpäivillä silloin, kun sukulaisvieraat tulivat arki-iltana työpäivän jälkeen, ja sitä tarjotaan kauempaa tuleville sukulaisille, koska se nyt on vain niin hyvää. Muutama vuosi sitten yksi ystäväni leipoi omenahyvettä itse, ja kuvat siitä olivat houkuttelevan näköisiä. 

Syntymäpäivän kunniaksi päätin leipoa perheelle hyvettä, mutta kokeilla siihen äidin puolukka-kurpitsahilloa. (Oikeasti keitin hillon itse tänä aamuna) Muuten ohjeeseen hain vinkkejä Leena-muori leipoo -blogista, mutta vain pohjataikinaohje on Leena-muorilta.

Kurpitsa-puolukkahyve (Omenahyve)

Pohja:

250g pehmeää voita

1 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

5 rkl kylmää vettä

Nypi voi, sokeri ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu, murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lepuuta taikinaa jääkaapissa pari tuntia. Kaulitse pellillisen kokoiseksi, tässä on kätevää käyttää pellin kokoista silikonialustaa, joka kestää paistamista. Leikkaa 2-4 osaan ja pistele hyvin haarukalla. Paista 200 asteessa 10-15 min. Jäähdytä.

Vaniljakreemi

3 dl maitoa

1 kananmuna

1 rkl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 rkl vaniljasokeria

2 dl kermaa

Mittaa kattilaan maito, sokeri, kananmuna ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin vaniljasokeri ja vaahdoksi vatkattu kerma.

Puolukka-kurpitsahillo

Minulla oli yksi Hokkaido-kurpista, jonka kuorin ja paloittelin, lisäsin pari desilitraa puolukkasurvosta ja 1,5 dl hillosokeria. Keitin puolisen tuntia ja jäähdytin. Makeammasta pitävän kannattaa laittaa vähän enemmän sokeria. Jos haluaa tehdä hillokkeen omenasta, on tärkeää, että omenaa on mukana napakanpehmeinä kuutioina, ja mieluiten kirpeitä omenoita. Hillokkeen ei kuulu olla kovin sokerista, kakun sokerisuus on marenkikuorrutteessa.

Marenki

4 valkuaista

2 dl sokeria

1 dl vettä

Mittaa sokeri ja vesi  kattilaan, kuumenna 120 asteiseksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vaahtoon 120 asteinen sokerivesi ohuena nauhana ja vatkaa kunnes seota on huoneenlämpöistä.

Kakun kokoaminen: kokoa haluamasi määrä kerroksia. Ensin kakkupohja, sitten hilloa, sitten vaniljakreemiä, jne. Päällimmäiseksi kakkupohjaa, jota kannattaa vähän kostuttaa esim. hillon nesteellä. Kuorruta marengilla ja marenkipursotuksilla. Minulla oli neljä palaa pohjaa, joten kerroksia tuli kolme. Hillo oli nin kosteaa, että pohjat pehmenevät hyvin kakkulapiolla leikattavaksi. Maku oli onnistunut; jopa puolukkaa karttavat lapset halusivat lisää, ja Antellin omenahyveeseen tottuneet vieraani pitivät tätä ainakin yhtä hyvänä.

85102E90-0074-4136-8CE1-A2A9551A8F49.jpg