2E48FE1D-D071-4150-8E36-86C50CED1F5B.jpg
TOUKOKUU

Toukokuun sää on Suomen kevään normaalitapaan epävakaa, ja todellakin kevät keikkuen tulevi. On ollut jo monta kaunista ja lämmintä päivää, luonnossa alkoi jo olla jotain vihreää - ja nyt sataa räntää, tuulee ja on synkän harmaata. 

Sisällä kuitenkin näyttää olevan ihmisillä lämmintä ja kotoisaa näin sunnuntaina. Tarkkailijatontut ovat etsineet repuistaan villapaidat ja sadetakit, jotta on mukavampi perehtyä päivän aiheeseen. Tontut kurkistelevat ikkunoista kuin parhaimmat televisiolupatarkastajat, ja livahtelevat tonttuovista olohuoneisiinkin tarkkailemaan, mitä ihmiset katsovat TV:stä. 

Urheilu näyttää olevan suosittua, formulakisoja ja jääkiekkoa seurataan monessa perheessä. Usein perheen miehet, mutta myös kokonaiset perhekunnat. Suomalaista menestystä odotetaan näistäkin lajeista. Kun kiekko heilauttaa ilmaveivin jälkeen maaliverkkoa, on riemu kotisohvilla kohdallaan.

Monessa kodissa lapset istuvat katsomassa piirrettyjä, kun vanhemmat tekevät kotihommia. Teinimutanttikilpikonnat ovat taas lasten suosikkeja. Tontut muistavat monta eri aikojen versiota piirretyistä, ja aina niihin on ilmestynyt lisää räiskettä, melua, vaihtoa ja valonvälkettä. Muumitkin on uusittu, mutta lapset näyttävät viehättyvän siitäkin - onhan se nyt heidän lapsuuden se oikea versio.

Monessa olohuoneessa seurataan myös saksalaisia poliisisarjoja ja brittidraamaa kartanoelämästä. Italialainen Isä Matteo on menossa jo 15 tuotantokaudessa, mutta sen kanssa kilpailee uusi ranskalainen sarja: Vakoojat. Lukiolaiset ovat jopa teipanneet tekstityksen ja harjoittelevat kuullunymmärtämistä. 

Temppareita, big brotheria, satuhäitä, sohviksia, tuurin kyläkauppaa ja ensitreffeille alttarilla. Tosi-TV:tä on kyllä joka lähtöön. Maajussit etsivät morsiamia ja britit kisaavat ompelu- ja keramiikkataidoista. Kokkikilpailuissa loihditaan toinen toistaan upeampia annoksia. 
Illan tullen tontut lopettavat tarkkailun, mutta TV-ruutujen kelmeä sinivalo hohtaa ulos monesta ikkunasta. Päivän miinussaldo on kertynyt kaukosäädinkinaseluista, kanavaterrorismista ja siitä, että syömään ei lähdetty kutsun mukaan.