IMG_0306.jpg

Puolison juhannusperinteisiin kuuluu makiajuusto tai juustokeitto tai punainen juusto tai juhannusjuusto tai punainen hera... ja mitä niitä nimiä onkaan tälle pitkään hellan reunalla heitettävälle herkulle. Aamulla kaadoin kahteen kattilaan kumpaankin kolme litraa homogenoimatonta luomutäysmaitoa (eli vanhanajan maitoa), lusikallinen juustonjuoksutinta kumpaankin kattilaan ja hiljalleen aloin lämmittämään maitoja. Kun juoksutin oli toiminut ja kiinteä juusto muodostunut, keräsin juustot reikakauhalla  yhteen kattilaan ja keittelin hiljalleen seitsemän tuntia. Juusto ja hera muuttuvat pitkässä hiljaisessa keittämisessä punaiseksi eli lähinnä ruskeaksi ja makeaksi. Jonakin vuonna tätä on syöty päiväkaupalla, mutta nyt annoin vähän kaverille, lapset söivät iltapalaksi ja minulle jäi muutama murunen. Oli riitttävän makeaa eikä ollenkaan kumimaisen sitkeää. Koska se loppui, kehittelen uuden satsin juhannuspäivän puuhana  

IMG_0314.jpg

Äidin uusimmasta Kodin kuvalehdestä sosialisoin ruokaohjesivut, joissa aiheena oli juhannuksen eväsretki. Leivoin sieltä juustokakun. Paistetut juustokakut ovat suosikkejani, en vain ole vielä löytänyt sille sitä kaikkein parasta luotto-ohjetta. Yksikin Valion ohje tulvii paistettaessa isostakin vuoasta aina yli, vaikka onkin todella maukasta.

JUUSTOKAKKU (ohje siis Kodin kuvalehdestä)

200 g digestivekeksejä

75 g voita

Hienonna keksit, lisää sulatettu voi ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja pari senttiä reunoille. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

250 g mascarponejuustoa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g ranskankermaa

3 munaa

0,5 dl sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

200 g valkosuklaata 

Mansikoita

Sekoita kulhossa juustot, ranskankerma, sokeri ja jauhot, lisää munat, sulata suklaa ja lisää täytteeseen. 

Lado kakkupohjalle mansikanpuolikkaita ja kaada juustotäyte päälle. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia, kytke pois uunin lämpö ja anna hautua jälkilämmössä vielä 2-3 tuntia. Anna kakun jäähtyä jääkaappilämpöiseksi ennen kuin irrotat vuoasta. Koristele kakku mansikoilla ja muilla marjoilla, 

IMG_0296.jpg

KERRAN KESÄSSÄ KIRSIKKAPIIRAKKA 🍒

Minulla on vanha S-koekeittiön leivontakirja, jossa on levonnan perusohjeeni pitsanpohjasta karjalanpiirakan kuoritaikinaan jne. Tässä kirjasessa on ihana ohje kirsikkatortusta, jota on pakko tehdä kerran kesässä, joskus jopa kahdesti, kun apulaiset suostuvat poistamaan kirsikoista kiviä. Minulla on ollut näppärä tuöväline kirsikankivien poistoon, oikeasti se myytiin oliivinkiven poistajana, mutta meillä sitä käytetään kerran vuodessa tätä piirakkaa leipoessa. Viime kesänä se meni rikki, ja puoliso kiersi kaupungin kaupat etsiessään uutta. Stockaltahan se löytyi suoraan hyllystä 😀 

 

Pohja:

125 g voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

0,5 dl kermaviiliä

1 tl leivinjauhetta

2,5 dl vehnäjauhoja

 

Täyte:

1 l kirsikoita

3,5 dl kermaviiliä

2-3 rkl vanilliinisokeria

2 rkl sokeria

1 muna

Sitruunamehua

Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita siihen sokeri ja vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää kermaviili ja jauhot, joihin leivinjauhe on seitettu. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle (iso vuoka, ainakin 28cm halkaisija, ja korkeahkot reunat). Poista kirsikoista kivet ja levitä ne pohjataikinalle. Sekoita täytteen muut ainekset ja kaada kirsikoisen päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, uunin alatasolla, muuten taikina jää herkästi raa'aksi keskeltä.