image.jpg

Rommikakku on miehen isänpuoleisen suvun juhlien perinnekakku. Joku tädeistä oli löytänyt Avotakka-lehdestä ohjeen joskus 70-luvun lopulla tai 80-luvun alussa. Aikaan ennen liivatteella hyydytettyjä kakkuja, ja aikaan ennen liivatteen yleistymistä. Ohjeessa mainitaan erikseen, että kakkua ei laiteta uuniin vaan jääkaappiin. Suvun legendat kertovat tarinoita eri tavalla onnistuneista kakuista, aina ei mennyt niin kuin Strömsössä. Ensimmäinen kakku oli kuitenkin onnistunut niin kuin pitikin, ja jopa isoisä, joka ei todellakaan pitänyt imelistä kermakakuista tai voikreemikakuista, saatiin houkuteltua maistamaan. Oli kuulemma pitänyt niin paljon, että oli ottanut toisenkin palasen. Kertomusten mukaan joskus leipurin liivatteen käyttö ei mennyt ihan putkeen, ja kakku tarjottiin suuresta kulhosta ja syötiin jälkiruokamaljoista, mutta maku oli kuitenkin kohdallaan. Pari vuotta sitten, ennen ensimmäisiä ylioppilasjuhlia, vanhin tädeistä antoi minulle kopion suvun perintöohjeesta. Ohjeessa neuvotaan käyttämään liivatejauhetta, mutta olen itse arvioinut siihen liivatteen lehtinä. Tällä kertaa koristeeksi päätyi kukkamassasta askartelemani pioninkukka, jolla oli eristeenä alla valkosuklainen levy, sekä suklaakakusta tähteeksi jääneet kakkupitsin palaset.

image.jpg

ROMMIKAKKU

Pohja:

Paketti välipalakeksejä (minä käytin puoli pakettia digestive-keksejä)

100 g voita

2 rkl sokeria

0,5 tl kanelia

Täyte:

1 pussi gelatiinia (2 rkl) siis 4-5 liivatelehteä ja tilkka vettä näiden liuottamiseen

5 kananmunan keltuaista

2,3 dl sokeria

0,7 dl tummaa rommia

3,5 dl erikoiskermaa (eikö olekin hauska nimitys kuohukermalle)

Keksit jauhetaan hienoksi ja siihen sekoitetaan sokeri, kaneli  ja sulatettu voi. Taikinamassa levitetään 25 cm vuoan pohjalle (minä taisin nyt tehdä 20 cm vuokaan) 

Täytettä varten sulatetaan liivate 1,2 dl vettä (minä liotin liivatelehtiä kylmässä vedessä ja liuotin ne sitten tilkkaan kuumaa vettä) Sitten vaahdotetaan keltuaiset ja sokeri ja gelatiini lisätään (alkuperäinen ohje ei harrasta toistoa vaan kutsuu liivatettä välillä myös gelatiiniksi) Sitten lisätään rommi ja vaahdoksi vatkattu kerma. Täyte kaadetaan kuorimassalla vuorattuun vuokaan ja jäähdytetään jääkaapissa vähintään kolme-neljä tuntia, mutta mieluiten seuraavaan päivään.