438A2CA7-D845-4D75-8FE2-F9442491469A.jpg
JOULUKUU

Tonttupoppoo on seuraamassa kyläkoulun jouluunvalmistautumista pohjoisessa, samalla reissulla kuin tarkkailivat Raaka-Arskan ja kumppaneiden mäkkiviikonloppua. 

Itsenäisyyspäivä on jo juhlittu, oikein juhlapukujuhlana, jossa oppilaat kättelivät johtajaopettajan ja tyttöjen liikunnanopettajan. Kylän puhallinsoittajat soittivat isänmaallisia kappaleita, juhlassa oli tarjoilua ja lopuksi vielä tanssia.

Alakoululaiset harjoittelelavat joulujuhlaohjelmistoa. Koulun kuoro harjoittelee ahkerasti joululaulukaanonia ja -musiikin harrastajien bändi joululaulupotpuria. Ykkösluokkalaisilla on perinteinen tontut ja keijut -tanssiesitys. Kuudesluokkalaisilta on joulunäytelmä, jonka he käsikirjoittavay itse. Tänä vuonna näytelmän nimi on painajainen piparitalossa, ja jotka eivät halua puhetoolia, saavat esittää piparitalon seiniä tai metsän puita. Näytelmän juoni on jännittävä ja siinä on paljon farssimaista komiikkaa. 

Lapsilta salaa opettajat järjestelevät joulujuhlaan joulupukkia ja pieniä lahjoja oppilaille. Elmeri muistelee, kuinka kerran 40-luvun lopulla pieni Eino-poika sai koulun kuusijuhlassa lahjaksi koirannahkarukkaset. Myöhemmin hän osasi yhdistää lahjan syksyllä kadonneeseen pystykorvaansa. Nyt ei kuitenkaan ole tulossa lemmikkien osia vaan perinteisiä pipareita ja karkkikeppejä. 

Kylän kaikki lapset ja aikuiset ovat tulossa koululle joulujuhlaa katsomaan, juomaan glögiä ja syömään torttuja vanhempaintoimikunnan kahviossa.

Juha Vuorinen: Painajainen piparitalossa

Beate 11 pistettä

Repu 6 pistettä

Laiskiainen 5 pistettä

Anne 3 pistettä