FEB985C7-159A-4C00-8505-43CA4A5D9B01.jpg
 MAALISKUU

Tarkkalijatonttu Taimi oli juuri tarkkailemassa perheen touhuja, kun perheessä haettiin varastosta suuret matkalaukut esille. Kaikki tämä tohina matkalaukkujen ympärillä kiinnosti Taimia niin paljon, että hän päätti seurata perhettä, mihin ikinä he menisivätkään.

Pitkien lento- ja bussimatkojen jälkeen Taimi huomasi olevansa Afrikassa maastoauton kyydissä safarilla. Kahdeksan kyydissä istuvaa turistia kiikaroi ja tähysti kameroillaan ympäröivää luontoa ja eläimiä. Lauma norsuja kävelee savannin ruohikossa ja pieni poikanen saa aikaan ihastuneita huokauksia ihmisäitien joukossa. Suuri uros kiehnää itseään puun runkoa vasten ja lauman naaraat vetävät kärsillään lehtiä ruoakseen.

Heinikosta näkyy vain jonossa eteneviä häntiä, ja kohta tien ylittää kolme pahkasikaa, ja tuolla puussa roikkuu nyljetty vesiantilooppi - leopardin eväät. Tänään ei kuitenkaan etsitä kissaeläimiä vaan suunnataan läheiselle järvelle.

7287F533-57DA-4D5F-BB9C-E2405ECD5877.jpg
Järven rannalla on jo lukuisia maastoautoja, ja ihmiset kiikaroivat vedestä pilkistäviä virtahevon silmiä - Ooh-huokauksista voi päätellä, että virtahepo avasi kitansa. Autosta ei parane nousta edes puskapissalle, koska rannan ruohikossa piileskelee herkkupaloja uteliaasti odottavia krokotiilejä.

Järvelle on kokoonnuttu kuitenkin lintujen vuoksi. Menossa on nimittäin paikallinen tornien taisto eli ornitologit ovat tulleet laskemaan havaitsemiaan lintuja. Jo matkalla tunnistettiin useampikin korppikotkalaji ja afrikan närhiä, ja vilahtihan tien vierellä helmikanaparvikin. Lintuturistien iloksi yhdessä autossa on mukana suomalainen lintuopas ja hän kertoo muillekin, mitä nuo vähän erikoisemmat linnut ovat, ja hoksauttaa taivaalla lentävästä haikarasta. Ihania valokuvia saadaan, kun järvelle laskeutuu parvi vaaleanpunaisia flamingoja.

Koska matkaan on lähdetty varhain, autokunnat siirtyvät jaloittelutauolle turvalliseen, avoimeen paikkaan. Tuolla voikin sitten bongata kahvikissoja, kun safarioppaat kaivavat ternmospullot esiin. Tauon jälkeen lintujen etsintää jatketaan savannilla. Puhvelien selässä matkaavat loisnokkelit ovat Taimin mielestä hyvin hyödyllisiä otuksia.

Lasse J. Laine: Suomalainen lintuopas 

Repu 3 pistettä

Beate 2 pistettä

Anne 1 piste