B3D556F1-E5BF-4E77-8C85-1339A08663E0.jpg

 

Keikauskakkujen reseptejä  onkin tullut tänä keväänä vastaan; nyt Hyvä Terveys -lehden appelsiinikeikauskakku, joka on gluteeniton, kun valitsee gluteenittomat kaurajauhot. Meillä tämän leipoi tytär ja minä ohjeistin suullisesti. Lehden ohjeessa kehoitetaan käyttämään irtopohjavuokaa, mutta keikauskakun ideahan on, että kakku kumotaan, joten tätä en itse noudattaisi kirjaimellisesti (niinpä itse kirjaan vain "vuokaan") Lisäksi rasva ja hunaja valuvat irtopohjavuoan pohjan ja reunan välistä uuniin ja vuoalle tarvitaan jokin alusta. 

Kakku on kaunis, rakenteeltaan melkomureneva, mutta maku on mukavan kostea ja appelsiininen. Kuorineen viipaloidut appelsiinit leikkautuvat huonosti kakkulapiolla, veitsi on parempi.

APPELSIINIKEIKAUSKAKKU

Vuokaan

2 luomuappelsiinia

1 rkl hunajaa

1 rkl margariinia

 

Taikina

2 munaa

1,5 dl sokeria

3,5 dl kaurajauhoja (gluteenittonia)

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl appelsiinimehua

125 g sulatettua margariinia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pese appelsiinit ja viipaloi ne. Mitaa vuoan pohjalle hunaja ja margariini ja levitä huolellisesti. Asettele appelsiiniviipaleet päälle. Anna paistua 10 minuuttia.

Valmista taikina. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele appelsiinimehu ja sulatettu margariini taikinaan. 

Ota vuoka uunista ja säädä uunin lämpötila 175 asteeseen. Voitele pullasudilla vuoan reunat margariinilla ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua uunin alatasolla tunti. Anna jäähtyä vuoassa enne kumoamista.