Aloitin tämän kahvikuppiaiheen kirjoittamisen joskus maaliskuussa, tähän on kertynyt kuppeja ja tunnelmia vuoden varrelta.


Nyt tekee mieli listata vuoden ajalta muutakin kuin sukkakalenterin ohjeilla neulottua sukkia, jotain kevyttä, hauskempaa. Koska takapihan kuvaaminen näyttäisi tylsältä (ehkä sääkuvia pihalta joskus, kun olen oikeasti jo syksyllä karsinut rikkaruohojen lailla leviävät vadelmat ja vuohenputket), valitsen kahvikupit. Tammikuussa ei ole kuppikuvaa, joten olkoon sitten tarina helmikuusta 2020 tammikuuhun 2021.

5B0BD125-A14A-4CDF-AD50-335CFF786ABF.jpg

Helmikuussa kävin ystävänpäivänä työpaikalla, vaikka se olikin vapaapäiväni. Oli jotain tähdellistä asiaa hoidettavana. Yksi työkaveri tarjosi leivokset ja keitimme kahvia. Joimme kahvit samalla, kun pidimme palaveria toisen työkaverin huoneessa.

90D65567-C41E-4EC4-90F4-EC50506A3F3D.jpg

Maaliskuun kuppi on Etelä-Afrikan aamusafarin kahvitauon alumiininen retkikuppi. Kummasti tauko, jalkojen verryttely ja kupponen kuumaa virkisti maastoautossa istumisen jälkeen. 

EA37201B-D880-4DD4-81F8-7D1306FA6679.jpg

Huhtikuun kuppi on vanha aamiaissetin kuppi. Tampereella oli kiva kauppa, Kukunor, joka möi kaikenlaista sarjakuviin ym liittyvää tavaraa. Nuorena parina ostimme sieltä meille kahdelle omat aamiaisastiat, kaksi mukia ja kaksi kulhoa. Sitten, kun olimme perhe, näiden käyttö jäi ja käytimme muita arkiastioitamme. Nyt, kun olemme pääasiassa kotona ja lapsistakin enää vain yksi on kotona, otin nämä pitkästä aikaa käyttöön. Nämä mukit ilahduttavat ja ovat viiikonloppuina ja nyt pääsiäisenä mukavaa vaihtelua Suomi100-mukeillemme. Mukin toisella puolella possut suunnittelevat, ottaisivatko teetä, kahvia vai kaakaota, ja mukin toisella puolella Iso Paha Susi ehdottaa: " ja pekonia!".

BF8F4C7C-5D6F-4B93-A563-D9E5020D2639.jpg

Toukokuun kuppi on Paratiisi-sarjan muki. Kaksi ensimmäistä sain töissä mainoslahjana. Oli mukava lahja, koska mukeissa ei ollut ylimääräistä painatusta tai firman logoa. Meillä oli aikaisemmin jo Paratiisi-lautasia, joten pari mukia mahtui muumimukien rinnalle. Tämä mukimalli on hankala kaapissa, koska näitä ei voi pinota, eikä meillä siitä syystä olekaan kuin neljä kappaletta. Isosta mukista oli mukava juoda äitienpäivän aamukahvi vadelmatuorejuusto-mansikka-paahtoleipien kera.

E197C8B5-74C1-471C-94B2-6CAC0B477B41.jpg

Kesäkuussa juon taas kahvia, ja varsinkin teetä, töissä oman työpisteen äärellä. Kuppina on vanha, puutarha-aiheinen porsliinimuki, jonka olen ostanut työpaikkamukiksi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten, ja kuppi on kulkenut mukanani jo kolmanteen työpisteeseen. Oma kaunis muki tuo kodikkuutta työpaikan kahvihuoneesen ja nyt isossa talossa omaan työhuoneeseen. Pienemmän työyhteisön kahvihuoneessa huomasin aina vapaapäivien ja lomien jälkeen, että joku muu oli ottanut minun ohuen porsliinimukin käyttöönsä, tavallisesti joku sijainen tai opiskelija. Mieluummin valitsivat kauniin mukin kuin yksivärisen ja paksun yhteiskäyttö- tai mainosmukin. Asiaan ei auttanut edes mukin nimikointi, joten nyt suuressa työyhteisössä pidän mukin visusti omassa huoneessani.

4DF41C7A-B622-4278-BFCF-6543DE9DD30E.jpg

Heinäkuussa retkeillään ja juodaan aamukahvia asuntoautossa leirintäalueella. Meillä on keittiön yläkaapissa retkiastiasto, jossa on vanhat Tupperwaren retkilautaset, retkivedenkeitin, jonka mukana on kaksi mustaa mukia, sisäkkäin menevät pikkumukit ja kaksi vanhaa Mauri Kunnas -muovimukia. Sininen ja valkoinen, sinisestä on korvakin irronnut jossakin matkan varrella. Nämä ostin vuosia sitten, kun meillä oli kaksi pientä poikaa. Mukeissa on kannet ja kannelliseen mukiin oli kiva kerätä metsästä mustikoita. Pienten poikien kasvettua mukit jäivät retkimukeiksi.

72025E5D-5302-420D-BE11-0FAB1F5F956C.jpg

Elokuussa olemme monena vuonna lomailleet Vuokatissa ja käyneet sieltä käsin Kajaanissa. Viime kesänä etsimme kahvilaa ja päädyimme teehuone Tsaikkaan, joten tänä vuonna tiesin, minne menemme tauolle. Tsaikassa on tarjolla kymmeniä ihania teelaatuja paikanpäällä haudutettuna juotavaksi tai irtoteenä kotiin ostettavaksi. Valikoimaan kuuluu useampi maustamaton tee ja laaja maustetun teen valikoima. Myös suolaiset ja makeat syötävät ovat herkullisia. Sieltä voi lähettää myös teetervehdyksen ystävälle: voi valita irtoteen, jonka henkilökunta pakkaa postikuoreen ja postittaa saajalle. Itse voi kirjoittaa kuoren taakse terveiset. Nyt huomasin ilokseni, että heillä on myös verkkokauppa, ja voin talvella tilata lisää teetä verkkokaupasta.

6CE9F3AD-9C85-413D-8819-B62B03008365.jpg

Syyskuun puolivälissä vietin kaksi päivää kotona läppärin kanssa tiiviin koulutuksen parissa. Toisena päivänä aamulla ennen koulutuksen alkua leivoin omenapiirakan, jota söin aamupäivän kahvitauolla kahvin kera. Lounastunnilla ehdin käydä lankakaupassa, käynnistää pyykkikoneen ja pyykit ripustin kuivumaan iltapäivän kahvitauolla. Tänään valitsin kahvimukiksi Roosa nauha -mukin parin vuoden takaa. Minulla oli lapsena oma pieni kahvikuppi, jossa oli tämä sama kuvio keltaisena, joten hankin yhden vaaleanpunaisen mukin sinivalkoisten mukien joukkoon. Koska asettauduin läppäreineni ikkunan viereen, neuloin tämän sukan lisäksi mustaa pipoa, luonnonvalossa on helpompi neuloa mustaa lankaa kuin keinovalossa. Sain nimenomaan toiveen mustasta piposta, vaikka tummanharmaa menettelisi myös...

6DD85A91-D1DB-41A7-A239-5A984A7B13DC.jpg

Opiskeluaikoina kiertelin mielelläni paikallisessa astiakaupassa, ja valitsin itselleni astiastoksi Villeroy&Bochin Manoirin. Pikkuhiljaa keräilin astiastoon osia, ja piristykseksi valkoiselle ostin teekupit ja yhden lautaskoon Riviera-kuviolla. Sininen kukka viehätti minua silloinkin. Riviera-koriste on poistunut myynnistä jo kauan sitten, mutta Manoiria saa vieläkin kaupasta valkoisena ja parilla muulla koristeaiheella. Yksi teekupeista oli mennyt rikki, mikä harmitti ja etsin korvaavaa kuppia pitkään. Sopivasti alkukeväällä ennen esikoisen ylioppilasjuhlia löysin tori.fi:stä Rivieran teekuppeja. Näinpä saimme juhlien kattaukseen riittävästi samanlaisia kuppeja myös teenjuojille. Tänä vuonna minulle tarjottiin syntymäpäivänä kaakaota Riviera-kupista kera Truben omenahyveen. (Kuvan otin lokakuun viimeisenä päivänä, kun jumpan jälkeen keitin itselleni kupillisen kaakaota)

C0CEB627-2027-40FF-B56F-AF13746F9667.jpg64FB9832-69A8-40A4-839C-B10E480BA946.jpg

Marraskuun aamuhetkiin kuuluu arkena päivän lehden lukeminen kirkasvalolampun valossa, viikonloppuna lehdenluvun jälkeen on ihana istahtaa sohvalle neulomaan. Marraskuun väri on vihreä, useamman lapsen lempiväri on vihreä ja lahjaneuleisiin olen varastostani etsinyt vihreitä lankoja. Kahvia juon Halpa Hallin 50-vuotisjuhlamukista. Mustavalkoisen kuosin on kaupan vuosijuhla-astiastoon suunnitellut Elina Varsta, ja näitä mukeja hankimme sekä siksi, että kuvio on kiva ja muki on samaa mallia kuin toiset mukimme että Elinan vuoksi. Meillä on useampi Elinan äidin Taruliisan grafiikka, ja Elinan isä on työelämästä perheellemme tuttu. Varsinkin tytär pitää tästä kuviosta, jossa on runsaasti pieniä ja suloisia yksityiskohtia.

06A72A8B-9B47-489C-8F3D-141D5218C0F2.jpg


Sain syksyllä syntymäpäivälahjaksi kahvijoulukalenterin, jossa on joka päivälle erilainen suodatinkahvi. Lisäksi ostin hillojoulukalenterin, joten joulukuun aamiaiset on ikäänkuin mietitty valmiiksi. Joulukuussa vaihdoin perusmukit sesonkimukeihin, joita on meille kertynyt yli 20 vuoden ajalta. Vuosituhannen vaihteessa ostettiin joulumukeiksi millenium-muumimukit, ja ne ovat saaneet sittemmin muita muumien joulumukeja seurakseen. Pitkään vaihdoin aina jouluksi joulumukit, joulun jälkeen ja syksyllä perusmukit ja kesäksi muumimukien kesäsesonkimukit. Kun v. 2017 ostimme Suomi100-sarjan mukeja, päätyivät muumimukit varastoon ja vain jouluksi otan niistä osan esille. 

D63730E2-48BF-4D26-967D-54649E9EB78E.jpg

Vuosi vaihtui, alkoi juhlakauden jälkeen arkinen aherrus. Tammikuun alussa on ollut ulkona talvinen sää: pakkasta ja valmista lunta. Perjantaisena vapaapäivänä juon lounaan jälkeen kahvia esikoisen kanssa, kupiksi valikoituu Taika-sarjan kuppi. Näitä ostimme nimenomaan kahvimukeiksi ilman asetteja, mutta kun ostin punaisia kirpputorilta lisää, oli niissä asetti mukana. Tämän uuden erikoiskuvioisen ostin ihan vain ilahduttamaan itseäni. Kaikki lapset ovat vielä kotona, opiskelijat lähtevät ensi viikolla omiin koteihinsa jatkamaan opiskelua, lukiolainen on vielä etäkoulussa, ja minä varaudun jatkamaan tätä kotoilua oman perheen kanssa.

Tänä vuonna en kuvaa esimerkiksi kuukauden ruokalautasta tai teekannua vaan pihanäkymää. Minusta on ollut aina hauska katsoa toisten vuodenaikakuvia samasta paikasta, joten nyt teen sen oman ikkunan näkymästä.