image.jpg
Penni kirjoistasi -blogi haastoi uuteen lukemiseen liittyvään haasteeseen. 
Lukutag-haaste

Mitä mieltä olette seuraavista lukemiseen liittyvistä aiheista?

▪️Lukuhaaste
Lukuhaasteet olisivat olleet kivoja silloin, kun luin oikeasti enemmän. Innokkaasti olen monena kesänä printannut jonkun dekkaribingon tai lukuhaasteluettelon, mutta aina ne ovat jääneet kesken. Lähinnä siksi, että rajallisesta vapaa-ajastani kilpailevat muutkin harrastukset, eikä koskaan ole ollut lastenkirjojen lukuhaastetta aikuiselle, joka lukee lasten kanssa. Lapsista kaksi on ala-asteella suorittanut lukudiplomia, toinen sai sen loppuun ja toisella jäi yhtä (!) kirjaa vaille. Itse olisin kouluikäisenä kevyesti suorittanut moiset pikkuiset kirjalistat. Mutta: nämäkin nykyiset ovat innostaneet lukemaan kirjoja, joita en olisi muuten lukenut.

▪️Lukujumi
Pitkäveteinen kirja, raskaslukuinen kirja, stressiä muuten... lukujumeja tulee ja menee, aivan samoin kuin neulejumeja. Aina ei vaan huvita. Mutta ne myös menevät ohi.

▪️Lukumaraton
En ole koskaan osallistunut lukumaratoniin, ja tuskin osallistunkaan. Tosin koko kouluikäni oli yhtä lukumaratonia, luin koko ajan.

▪️Lukupiiri
En ole koskaan kuulunut mihinkään lukupiiriin. Yleisiin lukupiireihin olen suunnitellut meneväni, jos olen sattumalta kirjan lukenut, mutta yleensä unohdan ajankohdan. Kahdesti olen osallistunut kirjaston lukupiiriin, tänä keväänä ilmastolukupiiriin (Maja Lunde: Viimeiset) ja kerran aikaisemmin tutun kirjailijan vuoksi (terveisiä vaan Anjuskalle). Olisi kiva kuulua johonkin lukupiiriin, mutta en ole tyrkyttäytynyt mukaan eikä minua ole kysytty, joillakin tutuilla on lukupiirejä. Ystävien kanssa toki keskustellaan kirjoista, mutta luemme aika erilaisia kirjoja, ja lainaillaan kirjoja toisillemme, mutta lukupiirejä ei ole.

▪️Lukupino
Ennen luin aina kirjan kerrallaan loppuun ja sitten seuraavan. Nykyisin minulla on useita kirjoja yhtä aikaa kesken, ja lukukiireellisyys tulee kirjaston palautuspäivän mukaan. Jos lainaa ei pysty uusimaan, niin pitää se kirja lukea ensimmäiseksi loppuun. Lukupinossa on myös lukuisia omia kirjoja, joiden lukemista ja nautiskelua säästän sopivaan aikaan ja paikkaan. Lomalukemiseksi, sairauslukemiseksi, matkalukemiseksi. Sitten kuitenkin lomalla neulon, ikinä en ole sairas ja matkalla jaksan lukea vain parikymmentä sivua.

▪️Lukupäiväkirja
Lukupäiväkirjaa en pidä. Kaikenlaiset kirjaamisesta ja tilastoinnin jäävät aina tekemättä.

▪️Lukuraivo
En tunnista termiä. Ei edes tylsimmän tenttikirjat lukemisessa ollut lukuraivoa, ehkä jotain epätoivoa, mutta ei raivoa. Raivostuttavia kirjoja en lue. Lukemisen pitää olla mukavaa ja rentouttavaa, vaikka saakin herättää ajatuksia. 

▪️Lukuspurtti

Kun kirja on pakko palauttaa huomenna kirjastoon, on spurtattava ja luettava opus. Muuten sujuva ja nopea lukeminen ei ole spurttia vaan flowta. Jotkut kirjat ovat vain niin kiinnostavia ja kieli sujuvaa, että lukeminen soljuu eteenpäin kivuttomasti ja nautinnollisesti, ja kirja on nopeasti luettu.