image.jpg

 

Äitienpäivän aamu oli vain sateinen, mutta pian vesisade muuttui räntäsateeksi. Äitikään ei muista, että koskaan ennen olisi satanut lunta äitienpäivänä. Päivällä kävin ystavättären kanssa taidemuseossa katsomassa Ateneumin kiertävän näyttelyn Suomi 100 v -teemalla. Vanhoja tuttuja klassikoita ja muutama uusi tuttavuus, joita en ollut nähnyt koulukirjojen kuvituksena tai Ateneumin muissa näyttelyissä.

 

Olin ostanut muutama viikko sitten Sokokselta kuivattuja syötäviä laventelinkukkia. Mielessä pyöri tuolloin ajatus laventelikekseistä, mutta googlettelin eilen laventelikakkuohjeita ja Maku.fi:stä löysin Laventeli-nektariini-kakun, jota leivoin aamupäivällä. Kakku suositellaan syötävän kylmänä, joten sitä ei vielä aloitettu. Koska ei ole nektariinikausi, tein piirakan säilykepersikoista. Jos maku miellyttää, niin syyskesällä voi leipoa uuden kypsistä nektariineista. 

http://www.maku.fi/reseptit/laventeli-nektariinikakku

Laventeli-persikkakakku on, kuten ohjeessakin kuvataan, tahmea ja tiivis. Maku on rasvainen ja imelä, onhan siinä valkosuklaata. Kuitenkin valkosuklaa tuo tähän juuri sen tahmeuden, joka tekee kakusta maukkaan. Ehkä seuraavalla kerralla vähennän sokerin määrää.

image.jpg

 

Iltapäivällä jatkoin juhlavalmisteluja leipomalla karjalanpiirakoita. Aamulla keittelin 2 litran riisipuuron (3 dl riisiä, 5 dl vettä ja 2 l maitoa). Ruisjauhoja oli jäljellä vain 4 dl, joten kuoritaikinaan laitoin lisäksi 2 dl hiivaleipäjauhoja, 1 tl suolaa, 2,5 dl vettä ja 2 rkl juoksevaa margariinia. Tästä annoksesta tuli 32 keskikokoista piirakkaa, ja puuroa jäi kattilaan aika paljon, joten hain kaupasta lisää ruisjauhoja ja leivoin vielä 21 pienempää piirakkaa lisää.

image.jpg

Ennen olen piirakankuoret tehnyt pulikalla, mutta viime talvena kokeilin tyttären pientä silikonikaulinta, ja se istuu minun käteeni pulikkaa paremmin piirakankuoria "ajellessa". Työ sujuu nopeammin ja kuorista tulee symmetrisempiä.

Juhlavalmistelut ovat edenneet myös lusikkaleivillä. Leivoin yhden erän uusia lakritsa-sitruuna-versioita ja yhden erän perinteisiä.