4EC50E8A-223E-4BA4-AA90-C2F1BE11FB1D.jpg

Tyttären koululla on vieraileva koululaisryhmä Ranskasta, ja saimme olla isäntäperheenä kahdelle tytölle. Toissa talvena stressasin etukäteen, kun olimme ensimmäistä kertaa isäntäperheenä ja meille oli tulossa ranskalainen tyttö. Mitä ihmettä hän syö aamupalaksi (tuskin kaurapuuroa), jne. Paahtoleipää, kertoi töissä eräs Ranskassa asunut nuori.  Enää en stressaa, ruokin lapset samoilla helpoilla ja maukkailla ruoilla, joita teemme muutenkin - ja ostan paahtoleipää, tosin nämä pitävät myös perunarieskasta, ja söivät muuten mämmiä vaniljakastikkeen kanssa ennakkoluulottomasti.

777DEDA9-BED2-40F5-B0C2-AFED718A2D2E.jpg

Nyt siis esittelimme suomalaista perhe-elämää kahdelle tytölle, ja oli oikein hauskaa viettää viikonloppu heidän kanssaan. Järjestimme eksoottista ohjelmaa: kävelimme meren jäällä, paistoimme nuotiolla makkaraa, leivoimme korvapuusteja, ja tytöt ovat saaneet leikkiä ulkona lumessa ja rakentaa lumiukon. Tytöt ovat myös pelanneet kolmestaan Unoa ja käyneet isolla porukalla elokuvissa. Veimme vieraat myös Haaparannalle, ja he olivat innoissaan Ikeasta, ja saivat kokea lumituiskua, kun kävelimme pizzeriasta kadun yli kauppakeskukseen. Koulussa pääsevät sitten luistelemaan, hiihtoa varten ei ole tarpeeksi lunta. Mukavaa oli myös käydä taidemuseossa, jossa avattiin Ellen Thesleff -näyttely. Kaksi teinityttöä todella katsoi tauluja, keskusteli niistä sekä keskenään että meidän kanssamme.

16272C8B-7765-480E-847E-2B2A7794506F.jpg

Taulun nimi on Ompeleva äiti. - Neulova tai kutova olisi kyllä oikeampi nimi

Mutta ehtiväisiä nämä nuoret ovat, maanantaiaamuna he siis olivat lähdössä aamujunalla Rovaniemelle, ja toinen tyttö oli ihan sininen! Olivat keksineet iltamyöhällä värjätä hiukset sinisiksi, ja ihokin oli sininen. Eikä minulta muuten kysytty mitään, että saadaanko värjätä kylppärisikin siniseksi... Tyttörukka oli lukkiutunut aamulla vessaan ja yritti puhdistaa väriä kaulalta ja poskilta, eikä tietänkään pyytänyt apua. Juuri ehti saada itsensä vähän siistimmäksi ennen kuin jo piti lähteä asemalle. Tyttäreni kertoi, että ranskalaisilla ei saa olla värjätyt hiukset koulussa, joten he halusivat lomalla kokeilla ja onneksi ilmeisesti ostivat jotain kevytväriä, joka lähtee muutamassa pesussa pois. Lakanoihin tarttunut irtoväri näyttää puhdistuvan onneksi pesussa.

293A4EF7-E44F-487E-A0ED-4F06C7A01D35.jpg
Tytöt halusivat myös yhdessä tehdä meille ruokaa. Laittoivat ranskalaista perunavuokaa ja suklaakakkuja kermavaahdon kera. Oikein herkullinen ja onnistunut ateria, reippaasti tehty ja valmistui ihan ajallaan. Läksiäisjuhlakin oli koululla, ilokseni sinne tuli yksi tuttavani, joiden perheessä oli ollut kaksi poikaa; oli minullakin seuraa, koska muut vanhemmat eivät olleet tuttuja. Meillä oli oikein mukava viikko.