F6FF5E55-32EC-4C1B-A841-863A148A4C67.jpg

Etsiessäni ideoita äidin syntymäpäiväksi selailin ja päädyin ostamaan Herkkuleivonta-lehden. Erityisesti lehdessä kiinnosti pääsiäiseksi pashan ja kulitsan ohjeet, sekä lime-basilika-täytekakku. Lehdessä oli myös veriappelsiinikeikauskakun ohje. Minulla oli mango, joka oli jo aika syödä pois, joten leivoin viipaloin mangon vuoan pohjalle veriappelsiinin sijaan.

VERIAPPELSIINI-KEIKAUSKAKKU tai siis mango-keikauskakku

2 veriappelsiinia (lehdessä ei mainittu, mutta käyttäisin luomua)

5 munaa

Ripaus suolaa

1,25 dl sokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

1,5 rkl perunajauhoja

1 vaniljatanko (käytin 1 tl vaniljasokeria) leikkaa kahtia ja kaavi siemenet

1 sitruunan kuori raastettuna

Ohjeessa käsketään kuorimaan ja siivuttamaan veriappelsiinit, mutta lehden kuvassa veriappelsiinit on siivutettu kuorineen!

Leivinpaperoi piirakkavuoka ja asettele veriappelsiinisiivut (tai mangoviipaleet) kahteen kerrokseen vuoan pohjalle.

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Lisää ripaus suolaa valkuaisiin ja vatkaa napakaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen ja vaahdota kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaisia ja lisää ne nopeasti vatkaten valkuiaisvaahtoon. 

Sekoita jauhot, sitruunankuoriraaste ja vanilja keskenään ja sekoita varovasti muna-sokerivaahtoon. 

Kaada taikina vuokaan veriappelsiinien (tai mangosiivujen) päälle. Paista 170 asteessa 40 minuuttia. Kumoa kakku vasta jäähtyneenä.

 

Vaikka kakkuun piti vatkataan kananmunanvalkuaiset ja -keltuaiset erikseen, oli kakku helppo tehdä. Maku on makea ja hyvä, perinteinen sokerikakku, joita vanhoissa kirjoissa aina syötiin, ellei sitten ollut hedelmäkakkua. Kuitenkin sokerikakku sinällään on aika kuivaa, minä ehkä mielelläni kostuttaisin sitä jollakin. Kypsä mango oli kakussa aivan ihanaa.