image.jpg

Leivoin ensimmäisen taikinan piparkakkuja. Neilikka loppui viime jouluna enkä ole muistanut ostaa lisää, joten näistä tuli vähän vajaammin maustettuja kuin tavallisesti. Hyviä kuitenkin, ja viikonloppuna kotona käyneet opiskelijat saivat piparkakkuja mukaansa. 

Talo&Koti-lehdessä oli taatelikakun ohje, joka oli vähän erilainen kuin perinteinen ohjeeni. Perinteissä pysyttelevänä leivoin taatelikakun ennen joulua syötäväksi. Jouduin soveltamaan ohjetta, koska kaikkia aineita en ollut hoksannut ostaa kaupasta, ja fariinisokeri oli päässyt loppumaan. Korvasin 2 dl fariinisokeria 1 dl:lla sokeria ja 0,5 dl:lla siirappia. Smentanan sijaa laitoin kermaa ja koska emme muistaneet kaupassa vehnäjauhoja, tein kakusta gluteenittoman. Maku on kuitenkin loistava näilläkin soveltamisilla, ja taatelikakun tapaan odotan maun vain paranevan.

image.jpg

TAATELIKAKKU PUNSSILLA

1 dl kahvia

1 dl punssia

1 pkt kuivattuja taateleita

2 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

150 g voita

2 kananmunaa

1,5 tl soodaa

150 g smetanaa

5 dl vehnäjauhoja

Mittaa kahvi, punssi ja taatelit (silppua veitsellä taatelitiilestä pieniä paloja) kattilaan ja keitä hiljaisella tulella 5-10 minuuttia kunnes taatelit pehmenevät. Nosta pois levyltä ja lisää joukkoon sokerit ja huoneenlämmössä vähän pehmentynyt voi pieninä paloina. 

Vatkaa massaa sähkövatkaimella. Kun massa on jäähtynyt noin huoneenlämpöiseksi, lisää munat ja smentana. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia. Tarkista tikulla kypsyys ennen kuin otat pois uunista. 

Anna kakun tekeytyä vähintään vuorokausi, jotta maut ja rakenne pääsevät oikeuksiinsa.