Kun Marttojen keskustelupalsta oli voimissaan, ja keskustelu vilkasta, antoisaa ja yleensä hyväntahtoista, ja sieltä sai neuvoja kysymykseen kuin kysymykseen, oli jonakin jouluna otsikkona, mitä pitää muistaa ensi jouluna. Tähän keskusteluketjuun palattiin seuraavanakin jouluina, joku muistutteli mieleensä, mitä oli edellisenä jouluna havainnut ja joku toinen kirjasi ylös uusia vinkkejä. Yleensä keskustelijat kirjasivat ylös, mikä jouluruoka oli maistunut ja mitä oli ollut liikaa. 

Sittemmin Martat uudistivat keskustelupalstaansa niin hyvin, että keskustelijat eivät sitä osanneet tai halunneet enää käyttää, ja viimeisimmän uudistuksen jälkeen keskustelu, joka oli aikanaan ollut antoisaa ja keskustelijoille tärkeää, tyrehtyi lähes kokonaan. Muutama sitkeä sissi yritti kirjoittaa sinne, mutta keskustelua ei enää syntynyt paitsi aiheesta: on tämä sitten hankala keskustelualusta. Nyttemmin koko palsta on lakkautettu. Ehkä se olikin ylläpitäjän tavoite.

Mutta siihen joulun muistilistan:

Meillä perhe viettää koko joulun yhdessä, joten olemme todenneet hyväksi jakaa jouluruoat eri päiville. Yhtenä päivänä syödään kinkkua ja laatikoita ja toisena päivänä kala- ja herkkupöytä, jne. Näin ei ole tarvetta ylensyöntiin, eikä jouluruokien syöminen kyllästytä, kun joka päivä on erilainen kattaus. Joulun ruoat eivät ole mikään stressinaihe, tavallisenakin viikonloppuna tehdään ruokaa ja syödään. 

Jälkiruokiin panostaminen kannattaa, ja jälkiruoissa voi kehitellä uusia juttuja. Ikean joulupöydästä löysimme yhtenä vuonna hedelmäsalaatin ja maltan riisin yhdistelmän, ja joskus jälkiruoaksi riittää suklaakonvehti. Jos on hyvä pakkanen, voi tehdä limetti-marenki-jäädykkeitä (tavallisesti pakastin on niin täysi, ettei siellä voi jäädyttää monta jäädykeannosvuokaa) Nyt söimme tapaninpäivänä puolet suklaamökistä.

Juureksia tarvitaan laatikoihin 3 kg, tästä määrästä tulee itselle vuoalliset ja lahjaksi isommat foliovuoalliset. Bataattilaatikon olen maustanut inkiväärillä tai appelsiinilla, appelsiini +  rosmariini pinnalle ripoteltuna ainakin maistui ihan hyvälle, ja tänä vuonna murensin leipää laatikon pinnalle korppujauhojen sijasta.

Tänä vuonna kala- ja herkkupöydässä maistuivat eniten kalat, maksapateet eivät nyt olleet niin suosittuja. Harkintaan menee, että keskitytään vain erilaisiin savukaloihin ja suolakalaan. Mätiä emme taaskaan muistaneet ottaa sulamaan ajoissa. Kinkkua kannattaa leikata reilusti tarjolle, se loppui taas vähän kesken pöydässä ja piti leikata lisää.