613B804F-1398-4E3C-8A04-8004AEF8FB46.jpg
Sinisen sohvan emäntä vinkkasi italialaisen suklaaleivän ohjeen. Vaikka on lämmin päivä, eikä uunin lämmitys ole ehkä se fiksuin teko, päätimme lasten kanssa leipoa suklaaleipää samalla uuninlämmityksellä kuin päivälliseksi tehtävä pizzakin. Leivoimme tupla-annoksen, jos on hyvää, niin voin viedä toisen naapuriin rotinoiksi. 

Olen viettänyt kesäisen sunnuntain etupihalla ulkona, neuloen Shimoa ja kuunnellen Lankakori-podcasteja, pihalla on ollut rauhallista, ja samalla olen ollut sadevahtina. Pyykit ovat kuivuneet hetkessä, sen verran on lämmintä ja sopivan tuulista. 

SUKLAALEIPÄ

3 dl kädenlämpöistä vettä

30 g hiivaa (puoli palaa riitti)

0,5 dl tummaa ruokosokeria

0,5 tl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

5-6 dl täysjyvävehnäjauhoja

2 rkl raakaa kaakaojauhetta

75 g rouhittua tummaa suklaata

Liota hiiva veteen, lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita kaakaojauhe 1 dl jauhoja ja sekoita liemeen, lisää loput jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi, lisää suklaarouhe alustamisem lopulla. Kohota taikina lämpimässä kaksinkertaiseksi, vaivaa taikinaa leivinlaudalla ja nosta leipävuokaan, paista 175 asteessa 25-35 min.

059EEF3B-3811-4508-A344-C5452DA52D77.jpg6EFACE3F-D3DB-4D8B-BB94-E75009236D07.jpg
 

Taikina kohosi näin hyvin. Lämmin ilma ja vedoton kohoamispaikka (mikro). Ohjeen mukaan olisi pitänyt muotoilla leivät pöydällä, minä vaivasin vähän taikinaa kasaan kulhossa ja nostin kahteen pitkulaiseen leipävuokaan. 

Oli hyvää voin kanssa. Ohjeessa mainittiin, että on hyvää köyhinä ritareina, mutta ei tätä siihen tarkoitukseen jäänyt. Tuplaohjeella sain kaksi hyvänkokoista leipää, semmoista kaupan isomman paahtoleivän kokoista.