2D5F91B0-C9CA-45E6-94AB-A4A6F09F7967.jpg
Keittiössä pitää olla terävät veitset, jotta ruoanlaitto sujuu mukavasti. On myös muita välineitä, jotka tuovat iloa koukkaamisessa ja leipomisessa; käteviä, laadukkaita ja kauniita. Ilman kirsikankivien poistajaa en varmaankaan leipoisi ainoatakaan kirsikkapiirakkaa, ja se on kuitenkin niin hyvää. Bamix soseuttaa ja vaahdottaa uskollisesti vuodesta toiseen (äidin laite jo yli viisikymmentä vuotta, minulla vasta parikymmmentä) sekä hienontaa ja viipaloi ja sekoittaa ja raastaa, kun otan lisäosan käyttöön. Nämä vain esimerkkeinä.

Käsitöissäkin apuvälineistä on iso ilo. Käsitöitä harrastavien mummojen, tätien ja äidin tekemisiä seuratessa olen jo pikkutyttönä oppinut monen härpäkkeen käyttöä. Muistan, kuinka pienenä leikin mummon tuvan lattialla ja kerinpuut hyrisivät ja kaasulamppu humisi ja loi kerinpuiden varjon lattialle. Rukkia kukaan ei käyttänyt enää minun lapsuudessani, rukit olivat olohuoneissa sisustuselementteinä. Äiti ei käytä nykyisin vyyhtilankoja, joten sain äidin kerinpuut. Kerinpuun hyrinä ja pyörivä varjo lattialla veivät minut takaisin mummolan tunnelmaan. Palasin mielessäni lapsuuteen ja muistoihin ompeluseuran lämmöstä, kun jerseymekkoiset naapurinemännät istuivat neuleineen mummon pienessä tuvassa, joivat kahvia Sohvi-kupeista ja lopuksi oli naruarpajaiset. 
4AAF9281-51BF-48C8-AD96-7013DA642590.jpg

Mies kyllä oli luvannut jaksaa pidellä vyyhtejä, mutta kerinpuiden kanssa keriminen on kyllä hauskempaa! Ensimmäisellä kerralla kerin innoissani neljä vyyhtiä. Toinen apuvälineeni on talvella ostamani pingotusraudat, on eri helppoa viimeistellä neuleita, ja saan reunat suoriksi.