timage.jpg

Voileipäkakun tekeminen oli minusta aika pelottavan ja monimutkaisen kuuloista. Vanhin lapsista kuitenkin rakastaa voileipäkakkuja, "suolaisia", kuten hän pinenä voileipäkakkuja kutsui. Naapurin Irma ja ystävän mies tekevät todella herkullisia voileipäkakkuja, joten heiltä saamani rohkaisun innoittamana tein ensimmäisen voileipäkakkuni esikoisen rippijuhliin. Välissä oli savolohi-smetana-tahnaa, kasvistäytettä ja munavoita. Kuvaa tuosta ei taida olla, mutta hyvää se oli. Sittemmin hankkiuduin Marttojen voileipäkakkukurssille, ja opin, että reunat kannattaa leikata veitsellä tasaiseksi, ja että nykyisillä tuorejuustoilla kuorruttaminen on maailman helpointa vanhaan notkistettuun sulatejuustoon verrattuna. 😊 Miten en tätä itse keksinyt! Martta-kurssin vetäjä kannusti rohkeasti tekemään, ja samalla kurssilla opin tuulihatturullan ja monta muuta pikkusuolaista tarjottavaa juhliin. Kaikista myös pakastusvinkit. Työkaverilta sain neuvon käyttää pelkkää vaaleaa leipääa, niin tulee raikkaampi kakku kuin happamesta tummasta leivästä. 

Hesarin Juhlat-liittestä bongasin esikoisen yliopilasjuhliin Juustovoileipäkakun, jota tein nytkin, vaikka tämä juhlakalu ei homejuustosta tykkääkään.

image.jpg

Juustovoileipäkakku

I täyte: sekoita

150 g sinihomejuustomurua

300 g tuorejuustoa

1 dl hienonnettua, tuoretta persiljaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl sokeria

Suolaa ja pippuria

 

II täyte: sekoita

100 g emmentaljuustoraastetta

100 g tuorejuustoa

1 dl ranskankermaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl sokeria

Suolaa ja pippuria

Kokoa kakku vuokaan tai ainakin tuorekelmun päälle. Kostuta leivät maidolla tai kasvisliemellä. Jätä I-täytteestä kolmasosa kuorrutukseen. Vuorotellen täytteitä kerrosten väliin. Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja laita kylmään, painoksi päälle vaikkapa leikkuulauta. Kuorruta kakku I-täytteellä. Lämpimään veteen kastellun veitsen avulla kuorrutusta voi tasoittaa. Koristele erilaisilla juustoilla, kasviksilla, saksanpähkinöillä...