0E3B2C39-AD9A-47A0-B208-459621870624.jpg

Kahvin kanssa karpalo-valkosuklaajuustokakkua (jota tein itsenäisyyspäivänä), mutakakkua, lusikkaleipiä ja vaniljapikkuleipiä, luotto-ohjeilla mentiin nämä juhlat.

BA64450E-863E-43F5-B5F7-4323A1A1D0EE.jpg

Rakas tätini täytti tänään 90 vuotta. Täti, joka on hyväkuntoinen ja virkeä, ei halunnut mitään isoja juhlia, mutta ympäripuhuimme hänet, että sukulaiset saavat tulla  tervehtimään ja onnittelemaan. Lupasin huolehtia tarjoiluista yhdessä serkkuni kanssa. Leivoin kotona etukäteen kakut ja pikkuleivät, täti itse oli leiponut karjalanpiirakoita ja taatelikakkua. Ruokana tarjosimme lapinkotansa porokeiton ohjeella keitettyä keittoa hirven jauhelihasta. 

FDB93E12-356C-4E84-8983-A0120A34C9E5.jpg

Aamulla menimme serkun kanssa tädin luokse valmistelemaan tarjoilija. Keitimme kaksi 5 litran kattilallista keittoa, katoimme pöytään ruisleipää, karjalanpiirakoita, levitteet ym. Koristelimme kakut ja asettelimme pikkuleivät tarjoiluvadeille. 

Vieraat tulivat sopivasti portaittain, joten kaikki mahtuivat syömään pöydän ääressä, kakkukahvit jälkiruokana tarjosimme kahdessa kattauksessa. Ketäs meitä sitten olikaan: täti ja hänen kaksi sisartaan, veljensä, toisen veljen vaimo, meitä serkkutyttöjä neljä, joista kahdella poika ja yhdellä mies mukana, tädin kaksi serkkua puolisoineen. Osa tapasi vuosien jälkeen ensimmäisen kerran, vaikka kaikki toki tiesivät toisensa, kaikki tulivat kaukaa, lähimmät tunnin tai kahden matkan päästä, osa kuuden tunnin ajomatkan päästä ja minä vielä sitäkin kauempaa. Etukäteen tätiä jännitti, miten mahdetaan syömään ja kahvittelemaan, ym, mutta jo päivän mittaan oli silminnähden iloinen ja tyytyväinen juhliinsa; pisteet tälle itsenäiselle puuhanaiselle, että keskittyi seurustelemaan vieraiden kanssa ja luotti järjestelyt serkulle ja minulle. 

Vieraiden lähdettyä kotimatkalle, totesimme, että oli todella mukava päivä. Mieluummin kokoonnuimme yhteen tädin kanssa hänen ollessaan vielä elossa. 

LAPINUKON POROKEITTO

poronkäristyslihaa tai porojauhelihaa tai hirvijauhelihaa

sipulia

perunoita

keittojuureksia

vettä

sulatejuustoa

lihaliemikuutio

viherpippuria

Ruskista liha ja sipulisilppu, lisää perunakuutiot, vesi ja lihaliemikuutio, keitä kunnes perunat ovat kypsiä, lisää pakastekeittojuurekset ja keitä muutama minuutti, lisää sulatejuusto ja viherpippuri, kuumenna kunnes juusto sulaa. Sekoita ja keitto on valmis.