FA04DC66-3E4D-4104-8B35-34906C645D72.jpg

Viime viikkoina olen ollut paljon iltoja poissa kotoa erilaisissa hauskoissa menoissa, joten leipomiseen tai uusien reseptien kokeiluun ei ole ollut aikaa. Yhdet lusikkaleivät leivoin toissapäivänä töiden jälkeen rotinoiksi, tein niistä sitruuna-lakritsiversion lemoncurdilla täytettynä ja sokerin sekaan hienonsin morttelissa pinkkejä sokerisydämiä. Lopputulos oli oikein hempeä. Kuvan sain kahdesta, jotka eivät mahtuneet lahjapakkaukseen.

Viime viikolla olimme tyttären kanssa marttaillassa testaamassa neulahuovutusta. Tytär on huovuttanut koulussa, ja minä olen askarrellut kertan pari pääsiäismunaa huovuttamalla styrox-pallon päälle. Nyt kokeilin hahmon huovuttamista ilman pohjaa, huovutin myös muotin avulla sydämen ja vapaalla kädellä pehmeän pannunalusen. Oli sopivan helppoa ja hauskaakin oli. Palaan huovutusasiaan, kun keksin jotain tarvetta taidolle. Minulla näet pitää olla jokin käyttö tekeleille.

41F89528-CDD7-4CD1-89DA-CACE2885E4DE.jpg

Pipoharrastukseni tuotoksille on löytynyt käyttöä. Aina silloin tällöin innostun pieniin neuletöihin. Muutamia vuosia sitten halusin neulotun pipon, ja sinä talvena neuloin varmaan ainakin kolmekymmentä pipoa: automatkkoilla, junamatkoilla, koulutuspäivien luennoilla jne. Pipoja saivat oman perheen lisäksi parhaat ystävät ja muutama serkku lapsineen. Niitä riitti myös lahjoitettavaksi hyväntekeväisyysmyyjäisiin. Tuolloin löysin jostain, nyt jo kadonneesta, blogista kivan ja helpoksi osoittautuneen pajunkissapipon ohjeen, jolla neuloin ensimmäiset. Sitten Kodin Pellervo -lehdessä oli vielä helpompi ohje yksinkertaisesta pitsineulepiposta, ja näiden neulomiseen olen palannut parin vuoden tauon jälkeen. Tässä ohjeessa on monen kivaksi kehuma loppukavennus. Kavennuksen ohjeen jouduin kysymään äidiltä (oli äidin lehti) puhelimessa. Äiti luki lehdestä ja minä kirjoitin sanelusta paperilapulle, se ohjelappu on jo aika kulunut.

Minun on vaikea saada tehtyä loppuun asti mitään isompaa kuten villapaitaa tai mitään, jolla pitäisi olla pari. Pipot ja tiskirätit ovat kivoja, kun ovat kerrasta valmiit. Sitä paitsi äiti neuloo vuosikymmenten kokemuksella maailman parhaat villasukat, neuloo muutenkin mielellään ja pitää meidät sukissa - ja lapasissakin. Äiti neuloo mielellään myös lasten tilausten ja toiveiden mukaan balettiin säärystimet ja kaulaan paksut tuubihuivit. Sukkataito taitaa hypätä sukupolven yli, koska minun ei tarvitse osata neuloa sukkia.

Täksi jouluksi arvelin lasten tarvitsevan uudet pipot joululahjaksi, ja kun lankakaupassa oli sopiva alennusmyynti menossa ja edessä taas pari luennollaistumispäivää, niin palauttelin mieleen vanhan ohjeen. Oli hyvin hauska huomata, kuinka sormet muistivat langankierrot ja kavennukset paremmin kuin aivot.

6832AEB4-2375-4E10-A092-E5BFA710239B.jpg

Kuvassa näkyy sininen lanka, jota käytin kerroksenvaihtumiskohdan merkkinä kavennuksissa. 

Perusohjeessani käytän villa- tai villasekoitelankaa, jota neulotaan 4:n puikoilla. Näillä langoilla olen saanut aikuisen pipon 96 silmukalla ja lapsen pipon 87 silmukalla. Pääasia on, että silmukoita on kolmella jaollinen lukumäärä, 96 silmukalla loppukavennukset menevät juuri tasan, mutta onnistuvat ne muillakin silmukkamäärillä ihan siististi. Pyöröpuikon olen vaihtanut viideksi puikoksi yleensä kavennusten 9. tai 10. kerroksella.

Neulon ensin ( 60 cm pyötöpuikolla) 2 oikein-1 nurin joustinta n. 4-5 cm. Sitten joko jatkan samaa joustinta (poikien pipot olen tehnyt näin) tai jatkan pitsineuleella. Kuviokerta on kolmen silmukan levyinen ja sitä vain toistetaan koko kerros.

Ensimmäisellä kerroksella langankierto, yksi silmukka neulomatta puikolle, seuraava silmukka neulotaan oikein ja tehdään neulomatta nostetulla silmukalla ylivetokavennus, kolmas silmukka neulotaan nurin. Toisella kerroksella neulotaan kaksi oikein ja yksi nurin. Kolmannella kerroksella kaksi silmukkaa neulotaan oikein yhteen, langankierto puikolle ja kolmas silmukka neulotaan nurin. Neljännellä kerroksella kaksi oikein yksi nurin. Sitten aloitetaan alusta. Näitä kuviokertoja olen neulonut 8-9 kappaletta ja sen jälkeen aloitan kavennukset seuraavalla ohjeella:

1. kerros:  2 o 1 n 2 o 1 n 2 o 2 o yht 1 o 1 n

2.-4. kerros joustinta (eli oikeat oikein, nurjat nurin)

5. kerros: 2 o 1 n 2 o 1 n 1o 2 o yht 1 o 1 n

6.-7. kerros joustinta

8. kerros: 2 o 1 n 2 o 1 n 2 o yht 1 o 1 n

9. kerros joustinta

10. kerros: 2 o 1 n 2 o 2 o yht 1 o 1 n

11. kerros : 2 o 1 n 1 o 2 o yht 1 o 1 n

12. kerros: 2 o 1 n 1 o 2 o yht 1 o 1 n

13. kerros: 2 o 2 o yht 1 o 1 n

14. kerros: 1 o 2 o yht 1 o 1 n

15. kerros: 2 o yht 1 o 1 n

16. kerros: 1 o 2 o yht, 17. kerros kaikki 2 o yht, lopeta.

 

E173FE92-5ABA-4CCD-B3B0-150EF2CA5D3E.jpg