0021FB2D-30A5-470B-993F-C818D1AD35AE.jpg

Tammikuu

Tammikuun lopulla, kun taivas ei ole enää musta vaan valoa kajastaa vielä hetken työpäivän päättymisen jälkeen, ihmisiä suuntaa illalla taidemuseoon. Tarkkailijatontut päättävät tällä kertaa tarkkailla näyttelyn avajaisiin meneviä aikuisia, ja on siellä muutama lapsikin mukana. Kenellä on hengityssuojan kunnolla kasvoilla, ja kuka laskee maskin pois nenän päältä? Muistavatkin kaikki pitää huolta turvaväleistä ja jättääkö joku käsidesin käyttämättä. Torttujen kynät ja muistikirjat ovat valmiina tilaisuuteen.

Taidemuseon johtaja toivottaa katsojat tervetulleiksi ja kertoo taiteilijoiden projekteista. Uudessa näyttelyssä on nykytaiteen edustajia, ja teokset ovat värikkäitä ja kolmiulotteisia, äänekkäitä videoteoksia välkkyvine valoineen. Koska näyttelyvieraat käyttäytyvät asiallisesti, eikä miinuksia kerry torttujen kirjoihin, päättävät tontut siirtyä katsomaan yläkerran perinteisemmän maalaustaiteen näyttelyä. 

Tontut kuulevat jo portaissa, että yläkerrassakin on ihmiskatsojia. Joku tuntuu kertovan, että liminkalaisen taiteilijan teoksia on nähty ennenkin. Taiteilija Vilho Lampi eli sata vuotta sitten, ja tontut arvelevat nähneensä hänestäkin jotain merkintöjä Korvatunturin arkistoissa. Tauluja on paljon, monta huonetta ja seinää täynnä. Taiteilija on maalannut monta omakuvaa, ja joku kertoo taiteilijan maalanneen itsensä moniin tauluihin henkilöksikin. Aivan kuin Hitchcock esiintyi itse elokuvissaan, ylittämässä katua tai istumassa bussin matkustajana. Tontut löytävät taiteilijan Viinankeittäjät -taulusta. 

Tontut jäävät kuuntelemaan, kun ryhmä rouvia keskustelee tauluista, mikä on kenenkin suosikki. Yksi pitää Siltatanssit-teoksesta, joku ihastelee asetelmia ja huomaa, että ne eivät ole pöytäasetelmia vaan tuoliasetelmia kuten Sininen ämpäri. Sinitakkinen tyttö ihastelee Perunankuorija-teosta ja pipopäisen pojan mielestä Rottasankari on hauska. Maitotie pysäyttää mekkorouvan, hänen mielestään siinä on upea valo. Lapsiperhe tutkii suorastaan pointilistisia maisemakuvia Liminganjoelta ja aikoo mennä Vanhaan Limikaan katsomaan paikkoja, joissa Lampi taulussa maalasi. Lammen suvun talo vain on kuuleman mukaan huonossa kunnossa ja täynnä halkoja.

Aika kuluu, ja museossa kuulutetaan jo sulkemisaikaa, joten tarkkailijamme seuraavat vielä, muistavatko ihmiset pukea lämpimät ulkovaatteensa, kintaansa ja piponsa lähtiessään ulos pakkasilmaan. Nytkään ei tullut miinuksia muistikirjoihin. Pitäsikö seuraavaksi tarkkailla yökerhon jälkeistä elämää kaduilla vai tavallista koulupäivää?

Pistetilanne

Repu 2 pistettä