Pitkästä aikaa innostuin leipomaan. Leivoin ensin gluteenittoman taatelikakun työpaikan joulupuuronyyttäreille. Paistoin kakun liian pienessä vuoassa ja ylihän se tuli uunissa. Seuraavaksi se lässähti uunissa, mutta kumottuna oli lopulta ihan sievä kakku. Kakku sai paljon kehuja, yksi työkaveri kiitteli erikseen Teams-viestillä, miten oli mehevä ja kostea kakku. Ja mikäköhän oli ohje: S-koekeittiön 90-luvun leivontavihkon taatelikakkuohje, jonka vehnäjauhot vain vaihdoin gluteenittomiin jauhoihin.
Kuvaa en tietenkään ottanut taatelikakusta. Sitten leivoin perinteisen hedelmäkakkuni Britan hedelmäkakku, ohje oli myös vanhassa 80-90-lukujen vaihteen Kotilieden joululeivontaliitteessä. Kakkuun tulevia hedelmiä vaihtelen, mutta aprikoosi, korintti, sukaatti, kirsikka ovat yleensä mukana. Pähkinät jätin pois jo kauan sitten. Hedelmät marinoidaan ensin pari vuorokautta tai yön yli konjakissa, josta tulee kakkuun hyvä maku. Kakku on myös hyvin säilyvä, paitsi silloin, kun pojat olivat kouluikäisiä. Silloin kakku loppui jo tammikuussa, kun sitä syötiin välipalana.
Nyt tein piparkakkutaikinan tekeytymään kylmiöön ja leivoin pikkuleipiä Sartsan ohjeella. https://lankaakuluu.blogspot.com/ Ei näistä tullut yhtään nättejä, mutta makuhan on pääasia.
Perunamuusia jäi tähteeksi, ja kun uuni oli lämmin, sekoitin muusin loppuun ranskankerman tähteet, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja, ja paistoin rieskaksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.