Pitkästä aikaa innostuin leipomaan. Leivoin ensin gluteenittoman taatelikakun työpaikan joulupuuronyyttäreille. Paistoin kakun liian pienessä vuoassa ja ylihän se tuli uunissa. Seuraavaksi se lässähti uunissa, mutta kumottuna oli lopulta ihan sievä kakku. Kakku sai paljon kehuja, yksi työkaveri kiitteli erikseen Teams-viestillä, miten oli mehevä ja kostea kakku. Ja mikäköhän oli ohje: S-koekeittiön 90-luvun leivontavihkon taatelikakkuohje, jonka vehnäjauhot vain vaihdoin gluteenittomiin jauhoihin. 

IMG_1346.jpg

Kuvaa en tietenkään ottanut taatelikakusta. Sitten leivoin perinteisen hedelmäkakkuni Britan hedelmäkakku, ohje oli myös vanhassa 80-90-lukujen vaihteen Kotilieden joululeivontaliitteessä. Kakkuun tulevia hedelmiä vaihtelen, mutta aprikoosi, korintti, sukaatti, kirsikka ovat yleensä mukana. Pähkinät jätin pois jo kauan sitten. Hedelmät marinoidaan ensin pari vuorokautta tai yön yli konjakissa, josta tulee kakkuun hyvä maku. Kakku on myös hyvin säilyvä, paitsi silloin, kun pojat olivat kouluikäisiä. Silloin kakku loppui jo tammikuussa, kun sitä syötiin välipalana. 
 

IMG_1345.jpg

Nyt tein piparkakkutaikinan tekeytymään kylmiöön ja leivoin pikkuleipiä Sartsan ohjeella. https://lankaakuluu.blogspot.com/ Ei näistä tullut yhtään nättejä, mutta makuhan on pääasia.

Kultapallo -piparit
 
100g voita tms
3/4dl sokeria
1 kananmuna
1tl vaniljasokeria
1tl leivijauhetta
1,5dl vehnäjauhoja
1,5 dl maissihiutaleita 
 
Voi ja sokerit vaahdotetaan. Lisätään kananmuna hyvin vatkaten. Lisää jauhoihin sekoitettu leivinjauhe. Lopuksi lisätään maissihiutaleet varovasti nostellen, ei vatkaten, vaan niin, että maissihiutaleet pysyvät ehjinä (maissihiutaleet tai corn flakesit, miten vaan, ovat tämän reseptin juju!). 
Sitten nostellaan lusikoilla nököjä pellille tarpeeksi etäälle toisistaan. 
Paistetaan n.10 minuuttia 200 asteessa.
 
 

IMG_1347.jpg
Perunamuusia jäi tähteeksi, ja kun uuni oli lämmin, sekoitin muusin loppuun ranskankerman tähteet, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja, ja paistoin rieskaksi.