9B699EE9-A076-4094-8490-5F53B168FA92.jpg

Marttayhdistykseni piti toissavuonna pikkujoulua ruokaa laittaen, ja etukäteen jokainen oli antanut jonkin oman jouluohjeensa yhteiseen käyttöön: sillejä, joululimppua, piparkakkutaikinaa, punasipulihilloketta jne. Taina jakoi sinappiohjeensa. Minä en ollut koskaan uskaltanut keittää sinappia, mutta sillä kerralla, samalla, kun itse leivoin vuohenjuustotorttuja, näin sivusta jonkun marttasiskon kehittävän sinappia ja näytti riittävän yksinkertaiselta. Silloin päätin yrittää, mutta unohdin koko sinapin kaikessa muussa joulunalustouhussa. Onneksi tapasin ruokakaupassa marttaneuvojamme, joka veti tuon ruoanlaittoillan, muistin sinappisuunnitelmani, ja sain varmistettua hyvämuistiselta martalta, mitä siihen sinappiin tulikaan. Sinä vuonna keittelin ensin varovasti puolikkaan annoksen. Riemukseni sinapista näytti tulevan hyvää, ja lämpimänäkin maistui sille, mille pitikin, joten innoissani annoin ensimmäisen purkillisen meille samaan aikaan sattuneille tiskikoneen korjaajalle. Yllätin muutaman tuttavan sinappijoulutervehdyksellä, ja keitin vielä toisen puolikasannoksen itselle ja parhaille naapureille annettavaksi. Viime vuonna annoin sinappia yhdelle entiselle työkaverille, jonka mies oli kesällä kysellyt, saako sitä hyvää sinappia kaupasta ympäri vuoden. Tänä vuonna he sitten saavat sinapin ja ohjeen, jotta mies saa sinappia kesälläkin. Minun oma salaisuuteni on itsetehty päärynämehu ja tavallinen kuohukermaa.

 

TAINAN AURAJUUSTOSINAPPI

2 dl sinappijauhetta

2 dl sokeria

4 tl perunajauhoja

300 g sinihomejuustomurua

2 munaa

4 dl ruokakermaa

1 dl omenatäysmehua

4 tl valkoviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet paksupohjaisessa kattilassa. Lisää loput aineet ja sekoita. Kuumenna hiljakseen, koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee ja juustomurut ovat sulaneet. Laita sinappi pieniin lasipurkkeihin, sulje kannet ja jäähdytä. (Hedelmäkakun leipomisesta tulee aina pari sopivankokoista säilykekirsikkapurkkia) Annoksesta tulee litran verran sinappia ja se säilyy jääkaapissa useita viikkoja.