Itsenäisyyspäivää vietimme kotona perheen ja ystäväpariskunnan kanssa. Juhlaruoaksi olimme sopineet lihafonduen, jossa kypsensimme fonduepadassa lihaa, kukkakaalia, paprikoita ja halloumia. Näitä nautimme guacamolen, papu-banaanikastikkeen ja päärynä-yrttikastikkeen sekä kurpitsalaatikon kera. Suomalaista taisi olla sen paistipalasen lisäksi paistossa käytettävä rypsiöljy.
Jälkiruoaksi leivoin karpalo-valkosuklaajuustokakun, jonka kuorrutin suomenlipunsinisellä suklaasprayllä ja tytär taiteili ranskanpastilleista lippukoristeen.
KARPALO-VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU (20 cn irtopohjavuokaan reunakalvon kanssa)
Pohja:
puoli pakettia digestivekeksejä jauhtettuna ja 50 g voita sulatettuna. Sekoita keskenään ja painele leivinpaperilla vuoratun irtophjavuoan pohjalle.
Karpalotäyte:
4 dl karpaloita, tilkka vetta ja 1-2 dl sokeria: kiehauta kattilassa ja paseeraa eli painele siivilän läpi.
4 liivatelehteä, liota kylmässä vedessä, puserra vesi pois ja lisää kuumaan karpaloliemeen. Jäähdytä seosta.
250 g tuorejuustoa, johon sekoitetaan karpalo-liivateseos jäähtyneenä
3 dl kuohu- tai vispikermaa vaahdoksi vatkattuna, joka lsekoitetaan juusto-karpaloseokseen ja kaadetaan vuokaan keksipohjan päälle.
Annetaan jähmettyä pari tuntia kylmässä.
Valkosuklaatäyte:
4 liivatelehteä kylmässä vedessä liotettuna ja pieneen kuumaan vesitilkkaan liuotettuna
150 g valkosuklaata sulatettuna (mikrossa tai vesihauteessa)
3 dl kermaa vatkattuna
250 g tuorejuustoa, johon sekoitetaan sulatettu suklaa ja kermavaahto.
Juusto-kermavaahtoseokseen sekoitetaan kiehuvaan veteen liuotetut liivatteet ohuena nauhana kaataen.
Tämä valkosuklaatäyte kaadetaan vuokaan karpalotäytteen päälle ja annetaan hyytyä kylmässä.
Suklaaspray pitää ensin lämmittää vesihauteessa, ravistella purkissa hyvin sekaisin ja sitten vain suihkutetaan kakun päälle. Minä teen tämän ulkona, lähiympäristöä paperilla suojaten, koska spray pilveilee ilmassa suihkutuksen aikana.
Kakun maut sopivat yhteen ja makea valkosuklaa pehmensi karpalon kirpeyttä ja toisaalta karpalon kirpeys raikasti valkosulkaan imelyyttä.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.