19C13499-BD2D-4876-8DA3-7262DA3D2DF6.jpg

Vuosia ja vuosia sitten, opiskeluaikoinani, Kotiliesi julkaisi joulunajan leivonnaiset -liitteen, josta tarttui mukaan omiin perinteisiini muutama hyvä ohje. Koska oma äitini ei ole ollut kovin kiinnostunut leipomisesta, ja hänen jouluklassikkonsa ovat olleet Paraisten piparkakut ja itsetehdyt joulutortut, olen saanut jo pikkutyttönä vapauden leipoa, mitä itse olen halunnut. Tästä Kotilieden leivontaliitteestä olen leiponut Britan hedelmäkakkua, joka on hyvin hedelmäinen ja hyvin säilyvä, maku paranee säilytyksessä ja kakku on säilynyt syöntikelpoisena vaikka kuinka kauan. Joululeivonnaiset aloitan yleensä tämän kakun leipomisella, jotta se olisi parhaimmillaan jouluna. 

Ohjeessa on runsaasti täytteitä/makuja, mutta olen aina soveltanut oman makuni ja kaapin sisällön mukaan. Kirsikkatölkin lientä en ole käyttänyt, varsinkaan sen jälkeen, kun oma mummini kerran pohtiessani konjakin määrää sanoi, että tietenkin se isompi määrä! Appelsiininkuorta en ehkä laita vaan tuplamäärän sukaattia, luumut tai rusinat saatan korvata aprikoosilla, korintteja vain yhden pussillisen, punaiset kirsikat ovat aina mukana ja pähkinärouheesta luovuin jo parin kakun jälkeen...

BRITAN HEDELMÄKAKKU - iso 2 l vuoka

Edellisenä päivänä valmistele hedelmät:

2 tlk punaisia ja vihreitä cocktailkirsikoita

1 pkt rusinoita (250g)

180 g korintteja

65 g hillottuja appelsiininkuoria

65 g sukaatteja

12 kivetöntä luumua

0,5 dl kirsikkatölkin lientä

0,5-1 dl konjakkia

Puolita kirsikat ja pilko luumut, lisää muut hedelmät ja kaada konjakki päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.

 

Taikina:

225 g huoneenlämpöistä voita

2 dl sokeria

4 kananmunaa

4,5 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1,5 dl hasselpähkinärouhetta

Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen, voimakkaasti välillä vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja pähkinärouhe jauhoihin, sekoita osa jauhoista hedelmiin (eivät valu vuoan pohjalle paistamisen aikana). Lisää ja sekoita taikinaan jauhot ja jauhotetut hedelmät. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 150 asteessa uunin alaritilällä 1,5 tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla.

5263F8AC-8444-45EB-B8CF-EBD7C8EE2A96.jpg