206B6666-6398-4074-B7E2-14298726EC2E.jpg

Kiireisella viikolla, jolloin en ollut yhtään iltaa kotona, oli postilaatikkoon tullut marraskuun Pirkka-lehti. Selailin lehden loppuun nyt lauantaiaamuna. Suosikkiosastoni lehdessä ovat ruokasivut ja niksit. Nikseissä ei nyt ollut mitään mieleenjäävää, mutta ruokasivuilla muutama syksyyn sopiva ohje. 

Aloitin persimonmarmeladista. Persimonien sesonki on nyt alkamassa, ja hedelmien hinta ja laatu on edullinen. Omaan opiskelijatalouteensa muuttanut esikoinen huomasi viime syksynä, että persimonit olivat sesongin aikana halpoja ja hyviä, ja raaski ostaa ja syödä niitä ihan kunnolla. Lokakuussa hän kertoikin jo odottelevansa persimonien aikaa. Aivan kuin ennen odotettin talven appelsiineja. Persimoneja meillä on ennen syöty salaateissa ja juustojen kanssa, mutta nyt ostin enemmän ja keittelin Pirkka-lehden ohjeella marmeldia, kun kaapissa oli ennestään hillo-marmeladisokeripaketti. Lehti neuvoo syömään marmeladia esim. paahtoleivän päällä tai keksien ja juustojen kanssa.

PERSIMON-MARMELADI

n. 1 kg persimoneja

300 g hillo-marmeladisokeria

1/2 dl sitruunamehua

Pese, kuori ja kuutioi persimonit mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Kuumenna hitaasti kattilassa sokerin ja sitruunamehun kanssa ja keitä viisi minuuttia. Kuori vaahto ja purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa. 

F7A305C4-7AF6-4C68-8681-01E03FE28928.jpg

Tässä marraskuun Pirkassa oli myös ohje Halvakakkuun, tämä on erilainen kakku kuin meidän perinteinen halvakakkumme, joka on hyydytetty kakku. Koska jääkaapissa oli puoli pakettia halvaa ja pekaanipähkinöitäkin oli sopivasti, päätin leipoa puolikkaan annoksen. Puolikkaan siksi, että vehnäjauhot olivat mekein lopussa, mutta sain ravistettua pussin pohjalta tarvittava puolitoista desilitraa. Paistoin paksussa keraamisessa Pentikin voirasiassa, enkä ihan hallitse näillä keraamisilla vuoilla paistamista, joten kakku tarttui tietenkin vuokaan kiinni pohjan toiselta reunalta, en näet vuorannut vuokaa leivinpaperilla. Tämä ei tietenkään kotioloissa haittaa, koska maku oli kohdallaan. Halva ja appelsiini maistuivat selvästi, mutta ei hallitsevasti, ja pekaanipähkinät ovat niin hyviä leivonnaisissa, ja maut sopivat toisiinsa hyvin. Ohjeen kirjaan koko annoksen, joka olisi mennyt pitkulaiseen vuokaan.

004A9A90-CC37-4E45-B07C-2108251A6CCB.jpg

HALVAKAKKU (Pirkka-lehden ohje)

200g voita (huoneenlämpöistä)

2 dl sokeria

3 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1 luomuappelsiininkuori raastettuna

1/2 pussia (a 125g) pekaanipähkinöitä rouhittuna

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1/2 tl vaniljasokeria

150 g vaniljahalvaa

8 kokonaista pekaanipähkinää

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen, välillä hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, appelsiininkuoriraaste ja rouhitut pekaanipähkinät rasva-sokeriseokseen.

Kaada puolet taikinasta vuokaan (12x25 cm), joka on vuorattu leivinpaperilla, murenna 2/3 halvasta taikinan keskelle vuoan suuntaisesti. Peitä lopulla taikinalla ja painele jäljelle jäänyt halva sekä kokonaiset pekaanipähkinät taikinan päälle.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-45 minuuttia, kunnes kakku on keskeltä kypsä (eli ei tartu tikkuun). Anna jäähtyä vuoassa noin 20 minuuttia, ja nosta leivinpaperin avulla pois vuoasta.